13 на сто от американските войски са изтеглени от Афганистан

13 на сто от американските войски са изтеглени от Афганистан
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.05.2021
  • Share:

Изтеглянето на американските войски от Афганистан, което трябва да приключи до 11 септември, е достигнало равнище между 13 и 20 на сто, предаде Франс прес, като се позова на въоръжените сили на САЩ.

 

След като миналия месец президентът Джо Байдън нареди изтеглянето на контингента, американските въоръжени сили са изтеглили от Афганистан аналога на 115 товарни самолета C-17 с техника, съобщи Централното командване (СЕНТКОМ). Освен това те са предали над 5000 единици оборудване на агенция на Пентагона, за да бъдат унищожени.

 

Контролът над пет военни обекта е бил предаден на афганистанското министерство на отбраната. Сред тях е военновъздушната база в южния град Кандахар, която в един момент беше втора по значение за американските и международните сили в Афганистан.

 

 

 

 

Въоръжените сили на САЩ отказват да съобщят по-конкретни данни за скоростта и финалната дата на изтеглянето си в името на сигурността на операциите.

 

До 11 септември Пентагонът трябва да изтегли последните 2500 военни и 16 000 работещи по договор цивилни. На този ден се навършват 20 години от атентатите в САЩ, станали повод за американската инвазия.

 

Изтеглянето не сложи край на нападенията на талибаните срещу афганистанското правителство и армия, но и мирни жители. Според САЩ тези атаки не пречат на изтеглянето, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Станете почитател на Класа