US eксперт по Балканите: Трябва да се отнеме привилегированото положение на Сърбия в региона

US eксперт по Балканите: Трябва да се отнеме привилегированото положение на Сърбия в региона
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.05.2021
  • Share:

Европейският съюз трябва да реши единодушно косовския въпрос и заедно със САЩ да има лостове за създаване на стабилност на Балканите, смята професорът от университета "Джонс Хопкинс"

 

 

Едуард Джоузеф, професор от университета "Джонс Хопкинс" и експерт по Балканите, заяви в интервю пред Радио „Свободна Европа“, че Европейският съюз трябва да реши единодушно косовския въпрос и заедно със Съединените американски щати да има лостове за създаване на стабилност на Балканите.

„Не успяхме да приключим въпроса за Косово и това е свързано до голяма степен със Сърбия, а Сърбия е свързана не само с Косово, но и с Черна гора, с Босна и Херцеговина и с Хърватия и със собственото политическо развитие на Сърбия. Това е от решаващо значение и много се пренебрегва, нейното собствено демократично развитие, което тръгна в обратната посока. И всичко се връща към липсата на лост, какъвто имаме върху Косово, и именно това е причината косовският въпрос да е все още отворен“, каза той.

Джоузеф отбелязва, че сръбският президент Александър Вучич „в същата година, когато [Сърбия] отвори кандидатурата си за членство в ЕС, изкорени демокрацията в Сърбия и какво казваме ние? Виждате какви са публичните забележки на западните служители“.

Джоузеф каза още, че „САЩ и ЕС трябва да спрат да предоставят на Сърбия привилегировано отношение, защото това е, което правим сега, тъй като нямаме лост за Сърбия, ние даваме на Сърбия привилегия. Сърбия може да се държи по антидемократичен начин, може да бъде съюзник с Русия и Китай и ние казваме „О, ти си лидер“. Това трябва да спре. И ще спре, когато поставим Сърбия на едно ниво с другите страни. Не на по-ниско ниво. Но да спрем да я поставяме на по-високо ниво."

"И така, имаме два принципа, имаме един за ЕС и един за НАТО и тези два показват какво искам да кажа. Те са изготвени по начин, който никога не може да бъде приложен, например за Каталуния. Те са изготвени много внимателно, така че да идентифицират определени Сърбия и Косово в смисъл, че те са формализирали отношенията си с Европейския съюз, а Каталуния никога не може да има такива, освен ако правителството в Мадрид не одобри, а то никога няма да го одобри. По същество те си приличат, казват, че не можете да извършвате политическа агресия един срещу друг, а НАТО е много конкретен и говори за промяна на границите, което е свързано особено с този съюз на Косово и Албания. Но това се отнася и за Босна и тези видове заплахи. И това се отнася за Косово, за заплахата от разделяне на Косово. Така че важи за всички страни," отбелязва в заключение експертът.

 

 

 

Станете почитател на Класа