Сагата "Гейтс и Епстийн" - историята за една почти унищожена репутация

Сагата "Гейтс и Епстийн" - историята за една почти унищожена репутация
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.05.2021
  • Share:

Както знаем, напълно възможно е човек да се скара със съпругата си и дори да се разведе, ако тя не одобрява приятелите му.

 

Такъв ли е обаче случаят с Бил Гейтс и Мелинда, по баща Френч? Според редица издания, сред които New York Times и Guardian, Мелинда е пожелала развод в момента, в който е разбрала, че мъжът ѝ е притеснително близък приятел с Джефри Епстийн.

 

От N.Y. Times посочват, че Гейтс и Епстийн се познават още от 2011 г.

 

По онова време инвеститорът от Ню Йорк вече е признат за виновен по няколко обвинения в склоняване към проституция на непълнолетни момичета и е излежал присъда от 13 месеца в затвора. Двамата мъже се запознават в просторната къща на Епстийн в нюйоркското сити и явно остават впечатлени един от друг.

 

Конкретна причина за това запознанство не е известна, но се предполага, че бизнесменът е имал интереси в областта на благотворителността и филантропията и са му препоръчали да разговаря с ветеран в тази насока като Бил Гейтс.

 

В имейли, до които са успели да стигнат от вестника, Епстийн пише до свои приятели и колеги, че "Бил е страхотен събеседник". Гейтс също е с положително мнение и в своята онлайн комуникация до колеги от Microsoft заявява, че "начинът на живот на Джефри е много различен от нашия, но интригуващ по свой собствен начин".

Още тогава обаче Гейтс споменава нещо обезпокоително - че в къщата на Епстийн са пристигнали бивша Мис Швеция и нейната 15-годишна дъщеря и са останали там "до доста късно".

 

Според изданието през следващите години двамата бизнесмени са се виждали поне дузина пъти.

 

За подобно нещо свидетелстват и служители на Microsoft, които твърдят, че шефът им е посещавал именията на Епстийн неколкокрактно. Те споделят, че Гейтс е бил в къщата на Епстийн в Манхатън поне три или четири пъти, като обикновено темата на разговорите им е била фондация "Бил и Мелинда Гейтс" и филантропията.

 

От "Дейли Бийст" отиват още по-далеч, като посочват, че в периода между 2011 и 2014 г. Епстийн дори е давал съвети за брака на Гейтс и го е съветвал да се разведе с Мелинда.

 

Материалът се позовава на "изключително приближени до Бил Гейтс приятели", според които той и Джефри са били "много близки". Тогава Епстийн е обяснявал, че бракът между основателя на Microsoft и съпругата му е "токсичен" и трябва да бъде прекратен колкото се може по-скоро. Предполага се, че по същото време Мелинда е започнала да развива неприязън към Епстийн, която дори не е имала много общо с престъпленията му.

 

Самият Бил Гейтс не крие, че се е срещал с Джефри Епстийн, но категорично отрича да е бил близък с него.

 

Епстийн беше арестуван през лятото на 2019 г. по обвинения в секс трафик на малолетни в щатите Флорида и Ню Йорк. Почина в килията си на 10 август същата година. Заключението на патолозите беше, че става дума за самоубийство, макар адвокатите му да оспорваха това.

Епстийн беше арестуван през лятото на 2019 г. по обвинения в секс трафик на малолетни в щатите Флорида и Ню Йорк. Почина в килията си на 10 август същата година. Заключението на патолозите беше, че става дума за самоубийство, макар адвокатите му да оспорваха това.

В интервю за N.Y. Times той уточнява: "не съм имал никакви взаимоотношения с него - нито бизнес, нито приятелски". Гейтс отрича да е посещавал имения във Флорида, Ню Мексико и Палм Бийч, а всяка среща между двамата мъже е била в по-скоро формална обстановка и никога насаме.

 

Говорителка на Microsoft от своя страна допълва и друга важна подробност - да, Гейтс е бил на борда на частния самолет на Епстийн, но не е имал представа чия собственост е машината. Тя потвърждава, че тогава бизнесмените са отишли на вечеря и са обсъждали благотворителна дейност, но отново са били в голяма компания, а не на четири очи.

Официалните говорители на Гейтс представят една съвсем друга версия на отношенията между него и Епстийн, в която основателят на Microsoft е бил обект на преследване и непрекъснати обаждания с молби за бизнес партньорство и лични срещи.

 

"Господин Гейтс съжалява за всеки един случай, в който се е срещал с господин Епстийн", заявяват пред няколко издания говорителите на създателя на Microsoft. Мелинда Френч от своя страна засега отказва да потвърди или да отрече слуховете за евентуално приятелство между доскорошния ѝ съпруг и Епстийн.

 

По-важното е, че дори и напълно непотвърдените спекулации вредят необратимо на репутацията на Гейтс.

 

През годините той успя да си изгради реномето на "добрия милиардер", който не харчи само за лъскави имения и частни яхти, но и заделя колосални суми за благотворителност. Фондацията му се занимава с борбата с глада в Африка, с финансиране на различни начинания и проучвания, а от над една година - и с финансиране на разработката на ваксини срещу коронавируса.

 

Гейтс стана и автор на книга за промените в климата и справянето с тях, в която предлага своите възгледи и свои решения на екологичната криза.

 

В проучване на Recode от март тази година 55 на сто от американците казват, че имат изцяло положително мнение за предприемача. Това може да се промени буквално за няколко дена и никое опровержение да не е в състояние да го спре.

 

Симпатиите към Гейтс идваха заради непретенциозния му външен вид, благотворителността и опитите да е полезен на няколко места едновременно. И сега дори и връзките му с Епстийн да се окажат само слухове, те ще оставят своята сянка над репутацията му и винаги ще ни карат да се чудим дали и в най-шантавите клюки няма и доза истина.

Станете почитател на Класа