НАСА финансира „луда“ концепция за изпращане на сонда до Титан

НАСА финансира „луда“ концепция за изпращане на сонда до Титан
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    20.05.2021
  • Share:

Нова концепция, предложена от учените от изследователския център Глен на НАСА за потенциалното доставяне на спускателен апарат до Титан - луната на Сатурн, беше избрана за безвъзмездна финансова помощ от програмата на космическата агенция за иновативни усъвършенствани концепции (NIAC) на стойност 125 000 долара, така че нейните организатори да започнат да проучват осъществимостта на новите си идеи.


В момента екипът изследва технологии, способни да събират проби от повърхността на Титан и да ги връщат на Земята за лабораторен анализ, в едно пътуване, което ще отнеме седем години в едната посока и още седем обратно. Преди това екипът от лабораторията Compass Laboratory замисли концепцията за подводница, която да изследва бреговете и дълбините на метановите морета на Титан.


Според главния изследовател на Compass Джефри Ландис, "Титан е невероятен свят. Той е покрит с органични съединения, защитени от гъста азотна атмосфера и на повърхността му има морета от течен природен газ с размерите и дълбочината на големите езера на Земята. А под своята кора Титан е океански свят, с втори океан от вода, скрит дълбоко под повърхността", каза Ландис.


Учените също така предполагат, че органичните съединения на повърхността и атмосферата на Титан може да са „някои от градивните елементи на Слънчевата система, които биха могли да ни помогнат да разберем произхода на живота на нашата собствена планета".


Томас Зурбухен, асоцииран администратор на дирекция "Научна мисия" на НАСА, обясни, че „с програмата NIAC агенцията насърчава "луди" идеи, които изискват развитие от десетилетие или повече, но в крайна сметка могат да доведат до новаторски решения, които допринасят за нови и вълнуващи мисии". Той добави „И днешните мисии бяха луди идеи преди години".


Първата мисия на НАСА да изследва Титан отблизо се нарича Dragonfly и е планирана да стартира през 2026 г. Планира се хеликоптер с осем лопатки да изследва атмосферата и повърхността на тази Луна, богата на органични вещества.

Станете почитател на Класа