Авиокомпаниите в САЩ след локдауна ще претеглят „затлъстелите“ пътници и ще повишат тарифите

Авиокомпаниите в САЩ след локдауна ще претеглят „затлъстелите“ пътници и ще повишат тарифите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.05.2021
  • Share:

Американците скоро може да бъдат шокирани да открият изисквания да се претеглят на летищата, тъй като по-тежките пътници натоварват превозвачите с допълнителни грижи за гориво и безопасност. Всъщност толкова голяма е загрижеността, че пътниците могат да бъдат принудени да се изправят на опашка за претегляне в летищата и да плащат допълнителното тегло, натрупано през локдауна заради Covid-19.


Въпреки че няма достатъчно голяма везна, за да се узнае точно колко тежест са натрупали американците по време на пандемията, едно научно изследване, използващо интелигентни везни, свързани с Bluetooth, изчисли, че хората средно са качвали по 0,68 килограма всеки месец , или общо 9 кг в продължение на една година. С други думи, местата в самолетите не стават по-малки, а по-скоро вашият съсед е пораснал.


Това не е нещо, за което повечето пътници мислят много, но превозвачите трябва да изчислят теглото и баланса на самолета от съображения за безопасност. Това е причината да се отделя толкова много време за претегляне на багажа. Сега си представете сценарий, при който няколко дузини затлъстели американци са на същия този среден полет, който може да поеме максимум 50 пътници. Въпреки че екипажът има достатъчно храна на борда, и теглото на багажа е в рамките, той не е взел предвид сериозно затлъстелите американци. По този начин, на 30 000 фута капитанът може да стигне до неудобното осъзнаване, че няма достатъчно реактивно гориво, за да остане горе до крайната дестинация. Излишно е да казвам, че изхвърлянето на багаж или пътници за спестяване на ценно гориво в този момент не е опция.


И така, идва наистина забавната част: Как авиоиндустрията ще се заеме с изключително чувствителната задача да претегли пътниците преди полет? Разбирайки, че навлиза в много неприветлива и събудена територия, FAA подчертава в своите насоки, че операторите трябва да „се грижат за защита на поверителността на пътниците. Отчитането на теглото трябва да остане скрито от обществения поглед. Операторът трябва да гарантира, че всички събрани данни за теглото на пътниците остават поверителни." С други думи, няма сирена, която да засвири, когато дебелата Берта разбие скалата на везните.


Друга спорна точка ще бъде цената на самолетните билети, които също изглежда ще експлодират. Дори и без необходимостта от специална кампания за претегляне, FAA го направи априори отчитайки, че теглото на американските въздушни пътници се е увеличило, като по този начин се поставя ограничение на броя места, които авиокомпанията може да продаде за даден полет. В този момент често пътуващите слаботелесни може да вдигнат шум, питайки защо трябва да бъдат наказани за нездравословните навици на затлъстелите. Въпреки че идеята да се изисква „данък мазнини" от пътниците с наднормено тегло се налага от години, успехът на подобно законодателство в днешните дни на социална справедливост върху стероидите изглежда много малко вероятно. Всъщност не е толкова трудно да си представим, че преяждащите в крайна сметка ще са събрани в дълъг списък малцинствени групи, за които се твърди, че са жертви например на „върховенството на белите" и „системния расизъм."


Сега американците, бавно освобождавани от продължителния си плен в Ковид, може скоро да се окажат неспособни да летят поради непосилните разходи за самолетни билети, повишени отчасти благодарение на нарастването на процента на затлъстяване, свързано с локдауна.

Станете почитател на Класа