ЕП: Необходима е смяна на режима в Русия, Брюксел да пусне пропаганден ТВ канал

ЕП: Необходима е смяна на режима в Русия, Брюксел да пусне пропаганден ТВ канал
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.05.2021
  • Share:

След като не се задоволи с влошаването на отношенията с Русия до потенциал за военна ескалация, сега Европейският парламент представи проект на доклад, в който се настоява ЕС да бъде по-конфронтационен в подхода си към Москва.


Проектодокладът, публикуван онлайн от комисията по външни работи на асамблеята, предизвика смут в руските медии, след като в него се твърди „ЕС трябва да установи със САЩ трансатлантически съюз за защита на демокрацията в световен мащаб и да възпре Русия от предполагаемите агресия в Източна Европа".


Като част от своята „визия" за бъдещи връзки с Москва, докладът заключава „ЕС трябва да предложи редица стимули, целящи да убедят руснаците, че обръщането към Запада би било от полза, включително либерализация на визите и инвестиции в свободната търговия".


Той добавя „Блокът трябва също така да покаже потенциалните ползи, които е готов да предложи в замяна на демократична трансформация на Русия, ефективно да се ангажира със стратегия за смяна на режима", без при това да се коментира популярността на сегашното правителство или предпочитанията на избирателите.


Документът, по който евродепутатите имаха възможност да дадат предложения по-рано този месец, твърди „ситуацията в Русия се влошава ужасно поради системните репресии на президента Путин срещу демократичните сили", цитирайки голям брой арести при неразрешените протести през януари. Той също така експлозивно твърди, че в навечерието на парламентарните избори по-късно тази година „Путин води война срещу народа на Русия", която може да се влоши с идването на резултатите.


Анкета, публикувана във вторник, установи, че руският лидер има подкрепата на около 56% от гласувалите, докато всеки от потенциалните кандидати за опозиция е получил само единични цифри.


Един от инструментите в арсенала на ЕС за насочване на „руската пропаганда" и осъществяване на прехода, според доклада би било, „създаването на безплатна руска телевизия с ефирно време 24/7". С намаляващите данни за аудиторията на традиционните медии, точно защо конвенционален телевизионен канал, разпръскващ точките за разговори на ЕС, би променил пейзажа в Русия, е неясно, тъй като други държавни телевизионни оператори като американския RFERL и британската BBC вече предлагат подобни услуги.

 

В същото време комитетът предлага редица екстремни стъпки, които според него трябва да предприеме блокът. Той настоява, че „Брюксел трябва да бъде готов да не признае парламента на Русия и да поиска спиране на Русия от международни организации с парламентарни асамблеи, ако парламентарните избори през 2021 г. в Русия бъдат признати за измамни". От кого?


През миналата година, на фона на нарастващото политическо напрежение, търговията между блока и Русия спадна с 21%, достигайки дъно от 219 млрд. долара, спрямо 417 млрд. долара преди.

Станете почитател на Класа