САЩ и НАТО обещаха да защитят Киев, но...

САЩ и НАТО обещаха да защитят Киев, но...
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.05.2021
  • Share:

Авторът предлага изключително любопитно и обидно изследване за Украйна. Международните експерти предлагат няколко сценария за развитие на ситуацията около Украйна. Всички те потвърждават военната победа на Москва над Киев в случай на конфликт, а също така считат Киев за провокатор.

 

WP: САЩ и НАТО обещаха да защитят Киев, но ако агресорът е Украйна, ситуацията коренно се променя

 

 

Изправен пред спад в рейтинга си, Зеленски зае по-строга позиция по отношение на Русия. През февруари правителството му измисли нова стратегия за изгонване на руските „окупатори“ от Украйна. В обръщението си към украинския народ през март Зеленски обобщи невоенните и военните мерки, описани в Стратегията за деокупация и реинтеграция на Крим и Севастопол. Освен това Киев отказва да предостави автономия на сепаратисткия Донбас и се стреми да предоговори условията на споразумението от Минск II от 2015 г., с посредничеството на Германия и Франция.

Стратегията на Зеленски се основава на «изграждане на международна коалиция», която би могла да подкрепи усилията на правителството му да си върне Крим и Донбас. През април Зеленски призова западните държави да подкрепят страната му «не просто като партньори от трибуните, но като играчи от същия отбор, направо на терена, рамо до рамо».

 

Защо Киев се нуждае от ескалация?

 

Ако напрежението ескалира в Донбас и други региони, където живеят етническите малцинства, както се случи през 2014 г., украинското ръководство ще трябва да реши дали да използва военна сила. Някои се притесняват, че прекомерната сдържаност може да доведе до по-нататъшно разделение в Украйна.

 

„Съветът „да не се провокира Руската федерация“ през 2014 г. доведе до загубата на Крим и някои райони на Донбас“, заяви украинският министър на отбраната Андрей Таран.

 

Други може да възприемат подобна криза като възможност за постигане на по-широките цели на „деокупацията“ за промяна на статуквото в Донбас и Крим. Военната победа може да даде на Киев лост за договаряне на ново мирно споразумение при по-добри условия.

 

Сметките на Киев могат да бъдат повлияни от нивото на украинската военна мощ и оценката му за обхвата на възможната западна помощ. Лидерите на Украйна твърдят, че техните въоръжени сили са готови за война. След военните поражения през 2015 г. Украйна успя да модернизира войските си с финансовата и техническа подкрепа от Запада. Но докато украинската армия е достатъчно силна, за да победи опълченците на собствената си територия, тя няма да може да спечели в главния сблъсък с руските сили.

 

В теорията за победата Киев разчита на използването на заплахата от военна намеса от страна на Съединените щати, за да възпре Москва от изпращане на войски през украинската граница. Ако Украйна беше член на НАТО, гаранциите за сигурност на алианса щяха да увеличат шансовете на Киев да победи опълченците, като същевременно се държи Русия под контрол.

 

…Различните сценарии, изиграни в хода на тези военни експерименти, показват, че ако Киев с военните си действия провокира Русия в открит конфликт, Западът едва ли ще защити Украйна.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа