Китай и САЩ се опитват отново да установят диалог на фона на силно напрежение

Китай и САЩ се опитват отново да установят диалог на фона на силно напрежение
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.08.2021
  • Share:

Тази седмица приключи двудневното посещение в Китай на заместник-държавния секретар на САЩ, Уенди Шърман, която се срещна с външния министър на азиатския гигант Ван И, както и със заместник-външния министър Си Фън, за да обсъдят широк кръг въпроси, по които Пекин и Вашингтон не са съгласни.


Шърман стана най-високопоставеният американски държавен служител, пристигнал в Китай, откакто администрацията на Байдън встъпи в длъжност. Посещението й в град Тиендзин на 25-26 юли дойде, когато отношенията между двете нации стават все по-напрегнати и необходимостта от диалог стана очевидна.


От Държавния департамент на САЩ предварително уточниха, че посещението на Шърман в Китай се извършва „от позиция на сила и солидарност", докато външният министър на азиатската държава Ван И припомни, че „Китай няма да приеме никоя страна, която претендира да бъде по-добра от другите" и беше готов "ако е необходимо да даде на Вашингтон урок как да се отнася еднакво към другите нации".


Освен това, в навечерието на посещението на Шърман, Пекин санкционира седем американски служители, включително търговския секретар на администрацията на Тръмп, Уилбър Рос, в отговор на подобни ограничения, наложени от Вашингтон на 16 юли за предполагаемите репресии на Пекин в Хонконг. По този начин, вместо традиционно да показва жест на добра воля преди срещата, Китай показа твърда позиция и как подобно отношение може да се превърне в нещо ново във взаимодействието между Пекин и Вашингтон, според експертите, консултирани от Global Times.


Няколко експерти предположиха, че преговорите няма да дадат реални резултати и се оказаха прави. Вижда се обаче, че разговорите са по -добри от тези, проведени миналия март в Анкъридж (Аляска, САЩ), които се характеризираха с взаимна критика, предупреждения и обвинения.


В края на преговорите Държавният департамент съобщи, че Уенди Шърман „е провела откровена и открита дискусия" с Ван И и Си Фън по „различни въпроси, включително начини за установяване на условия за отговорно управление на двустранните отношения . В допълнение, САЩ приветстват тежката конкуренция между Вашингтон и Пекин и увериха, че не търсят конфликт с Китай. В същото време Шърман изрази загриженост за действията на Пекин, които противоречат на ценностите и интересите на САЩ и техните съюзници и подкопават международния ред, основан на правилата". Това са традиционните обвинения на Вашингтон срещу Китай, като предполагаемите недемократични репресии в Хонконг, продължаващият геноцид и престъпления срещу човечеството в Синдзян, ограничаването на достъпа до медиите и липсата на воля за сътрудничество със СЗО относно произхода на коронавируса".


От своя страна Се Фън се оплака, че „отношенията между Пекин и Вашингтон са в задънена улица и САЩ искат да превърнат Китай във въображаем враг, за да отклонят вниманието от собствените му вътрешни проблеми".


Уанг, на свой ред, посочи „По хода на двустранните отношения Китай даде ясно да се разбере, че двете страни се нуждаят от диалог, за да намерят начин за съвместно съществуване на различни култури и системи", каза Уанг, припомняйки, че въпросите, свързани със Синдзян или Хонконг, никога не са били разглеждани до. нарушения на правата на човека и че високите мита, наложени върху китайските продукти, и едностранните санкции на САЩ нарушават международните разпоредби.


Пекин също така поиска от САЩ да отменят санкциите и визовите ограничения за членовете на Комунистическата партия на Китай и техните семейства, както и за китайски студенти, и да спрат да репресират китайските компании.


Срещата в Тиендзин приключи без никакъв напредък в отношенията между Пекин и Вашингтон и с това, че двете страни запазиха своите конфронтационни позиции. Трябва обаче да се спомене, че преди срещата Държавният департамент подчерта, че „целта на тези разговори не е да се договарят подробности, а да се поддържат комуникационните канали отворени на високо ниво".


В този контекст американските медии започнаха да спекулират, че Джо Байдън и Си Дзинпин могат да се срещнат през октомври в рамките на срещата на Г -20 в Италия. "Съвсем скоро ще седнем да работим по правилния формат за двамата президенти да водят диалог. Това може да е телефонно обаждане, може да е среща в кулоарите на друга международна среща на върха, може да е нещо друго", каза съветникът по сигурността на САЩ, Джейк Съливан.

Станете почитател на Класа