Двупартийна група от сенатори внесе закон за 1.2 трилиона долара за инфраструктура

Двупартийна група от сенатори внесе закон за 1.2 трилиона долара за инфраструктура
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.08.2021
  • Share:

След единадесет-часови усилия, двупартийна група от преговарящи в Сената обявиха, че са финализирали огромния законопроект за инфраструктурата. Законопроектът сега се насочва към Сената.


Групата от „умерени" републиканци и демократи, натоварена със задачата да изглади различията, така че да може да бъде приет инфраструктурен пакет от 1,2 трилиона долара, обяви в неделя, че законодателният текст на законопроекта е готов.


Документът от 2 702 страници, ако бъде одобрен, ще осигури 550 млрд. долара ново финансиране, предназначено за изграждане и модернизиране на пътища, обществен транспорт, релси, мостове, водна инфраструктура, електрическа мрежа, както и за подобряване на достъпа до интернет. Средствата трябва да се отпускат в продължение на пет години.


След като представи закона, лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумер прозвуча оптимистично, предполагайки, че пакетът може да бъде приет в рамките на няколко дни. „Като се има предвид колко двупартиен е законопроектът и колко работа вече е положена, за да се уточнят подробностите, вярвам, че Сенатът може бързо да обработи съответните изменения", каза той.


Текстът на законопроекта се работи дълго, след като планът за инвестиране на над трилион долара в инфраструктура беше изложен през юни. Не е ясно обаче дали законопроектът ще премине, както предположи Шумер, тъй като може да срещне опозиция от страна извън двупартийната група.


Някои вече изразиха резерви - републиканският сенатор Майк Лий каза, че има „реални притеснения" относно законопроекта, и настоява първо да проучи текста.


Републиканците също алармираха за намерението на демократите да внасят много по-голямо предложение за разходи чрез механизъм, известен като „помирение", който изисква просто мнозинство от гласовете. Президентът Джо Байдън по-рано сигнализира, че няма да подпише законопроекта за инфраструктурата, ако той не бъде придружен от пакета от 3,5 трилиона долара, който трябва да включва имиграционното законодателство, което позволява на някои мигранти, които са в САЩ незаконно, да получат гражданство.

Станете почитател на Класа