Хаос, сблъсъци и 600 арестувани в Берлин на протестите срещу блокирането

Хаос, сблъсъци и 600 арестувани в Берлин на протестите срещу блокирането
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.08.2021
  • Share:

Берлин стана свидетел на хаотични сцени и жестоки сбивания в неделя, докато полицията за спешни действия се опитваше да разпръсне насилствено митинги срещу блокирането, забранени от властите, след като хиляди излязоха по улиците на германската столица.


Скептиците за коронавирус отново се събраха в центъра на германската столица, въпреки факта, че германските власти забраниха цели 16 протеста от противници на ограниченията за Covid-19.


Около 5000 души в неделя се присъединиха към няколко "спонтанни" демонстрации в различни части на града, според полицейските оценки. По -рано организаторите само на една такава демонстрация, която в крайна сметка беше забранена, заявиха, че на нея са присъствали цели 22 000 души.
Участниците в митинга биеха барабани и скандираха лозунги като "Мир, свобода, без диктатура!" и „Изискваме неограничено възстановяване на правото на демонстрация".


В много случаи неоторизираните шествия бързо преминаха в насилие, тъй като полицията в пълна екипировка за безредици се опита да блокира тълпите от шествие по улиците на града. Около 600 души са арестувани, според говорител на полицията по предварителни данни.


"Стратегията е да се събудим. Спящите трябва да се събудят. Губим свободата си.", каза един протестиращ пред германския Die Welt. Повечето участници не носеха маски за лице и пренебрегваха правилата за социално дистанциране, които все още са в сила в Германия.


Маршируващите тълпи на няколко пъти пробиха веригите на полицията, което предизвика ожесточена реакция, като полицаите бяха видени как брутално грабват някои протестиращи и ги хвърлят на земята. На няколко пъти офицерите тичаха да преследват хората по улиците.


Видеозаписи, , както и кадри, които се появиха в социалните мрежи, показват, че полицаите понякога участват в жестоки юмручни битки с демонстрантите, като ги удрят и ритат.


В много случаи полицията изглеждаше много повече от демонстрантите. Офицерите на практика не успяха да спрат гъстите тълпи въпреки опитите да отблъснат хората. Понякога подобни опити бързо се превърнаха в интензивни сблъсъци между служителите на реда и протестиращите.

 

Говорителят на полицията в Берлин обаче заяви пред германските медии, че насилие се е използвало само в „отделни" случаи. Около 2250 полицаи бяха разположени по улиците на града, докато хеликоптери се носеха над града. Според германски медии на няколко места в Берлин са използвани водни оръдия.


Различни антиблокиране и антиваксинационни движения, обикновено наричани „инако-мислещи" („querdenken") в Германия, са били активни там през цялата пандемия. Те настояват за прекратяване на ограниченията, наложени от правителството за борба с вируса, и са скептични относно ваксинатавъвеждане.


Техните протести обикновено са забранени от властите, които посочват факта, че такива демонстранти отказват да се придържат към съществуващите правила за демонстрации. Последните неупълномощени протести предизвикаха гневна реакция от Волфганг Шойбле, председател на долната камара на германския парламент, Бундестага.


"Ако почти всички експерти по света казват, че [Covid-19] е опасен и ваксинацията помага, тогава кой всъщност има право да каже: Но аз съм по-умен? За мен това е почти непоносима степен на арогантност", каза Шойбле за немския вестник NOZ.

Станете почитател на Класа