Маневрите на НАТО в Черно море са доказателство за импотентността на блока

Маневрите на НАТО в Черно море са доказателство за импотентността на блока
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.08.2021
  • Share:

Военен експерт: Маневрите на НАТО в Черно море са доказателство за импотентността на блока.

 

Корабите на НАТО могат да открият огън по руския флот в Черно море. На теория. Това изявление направи командващият ВМС на САЩ в Европа и Африка адмирал Робърт Бърк.

 

Адмиралът, разбира се, веднага обясни, че събитията могат да получат такъв обрат само в случай на някаква провокация от страна на Русия, ако например капитанът на кораба на Алианса оцени действията на руските военни като заплаха. И добави, че членовете на НАТО няма да бъдат първите, които ще стрелят.

 

Изявлението не бе смегчено от уверенията на командващия, че руските самолети и кораби непрекъснато придружават силите на НАТО в Черно море и в същото време техните действия не изглеждат като акт на агресия.

 

Изявлението бе направено на фона на скандала с разрушителя HMS Defender. По-скоро със задачата му: да премине през руските териториални води в Черно море. ВВС публикува откъси от презентацията на заданието, а материалите попаднаха при журналистите уж случайно.

 

Това поражда въпроса: кой кого провокира, планирайки подобни маневри?

 

Враждебният курс по отношение на Русия при администрацията на Байдън се съхранява, счита американистът Рустем Сафронов. — Сега е взета на въоръжение концепцията за сдържане на Русия.

 

И непрекъснато се водят разговори за необходимостта от сдържане на руснаците. Така че изявлението на адмирала беше прието с ентусиазъм. По този въпрос медиите, ориентирани както към демократите, така и към републиканците, са единни.

 

Но никой не иска сериозен конфликт. Щабните и полеви учения съществуват, за да кажат: Дръж барута сух.

Лекичко се дразнят, проверяват степента на бойната си готовност, бойния дух на противника. Русия не иска в Черно море да бръмчат безнаказано чуждестранни кораби.

 

Може ли ситуацията да излезе извън контрол?

— Днес голяма война едва ли е възможна, има ядрено оръжие. Но конфликтът може да започне внезапно, заради неумерените амбиции на един или друг военен. Важно е пръчката да не се счупи. Ако янките почувстват, че техните океански бойни кораби са заплашени от опасност, те наистина могат да открият огън. В това отношение има твърди инструкции на Пентагона — да не се стреля без нужда. Но, за съжаление, понякога на военните не им издържат нервите. И затова подобни потенциално опасни ситуации следва да бъдат избягвани.

Като цяло, от нервите се отключват не само болести, но и военни конфликти. Вероятно командващият Бърк просто е объркал бреговете: в мащабите на нашата планета Черно море — е голямо и не толкова дълбоко езеро, в което съвременните бойни кораби не са способни добре да маневрират.

Черно море не е Атлантика.

А по краищата на това езеро има и американски съюзници: Турция, България, Грузия.

Те въобще не искат да бъдат вкарани във вероятен конфликт.

 

Те точно няма да търпят, ако бойни действия засегнат тяхната територия.

 

Изявлението на Робърт Бърк за възможността силите на НАТО да открият огън по руските кораби «в случай на необходимост да отговорят на провокация» не са нищо повече от потвърждение на военната импотентност на западния блок в Черноморската акватория, обясни военният експерт Александър Артамонов. — Понастоящем групировката кораби на вероятния противник около руските брегове е твърде незначителна заради конвенцията Монтрьо по причина на твърде сложната схема на снабдяване на бойните плавателни средства на потенциалните агресори.

 

В случай на конфликт да се потопят нападателите, а също да се прекъснат логистичните им коридори — това няма да е никак трудно на Русия, имайки предвид наземните ракетни комплекси «Бал» и «Бастион», авиацията и силите на Черноморския флот.

 

При това Русия ще действа в непосредствена близост до собствените си брегове, опирайки се на огневата мощ и подкрепата на всички въоръжени сили на Отечеството, а не далеч от дома, както британско-американско-френския контингент.

 

 

Петя Паликрушева

 

Станете почитател на Класа