Project Syndicate: Афганистанският гаф на Байдън

Project Syndicate: Афганистанският гаф на Байдън
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.08.2021
  • Share:

Давайки заповедта за прибързаното изтегляне на американските войски от Афганистан, Байдън отвори пътя на талибанските терористи да завземат властта, уверен е авторът. Той посочва рисковете, с които в резултат ще се сблъскат държавите в региона, както и неизбежното активиране на други терористични групировки от глобалното джихадистко движение.

 

Project Syndicate: Афганистанският гаф на Байдън

 

 

Афганистан е на ръба на катастрофата, а американският президент Джо Байдън е виновен за това. След като удържа победа над най-високите военни чинове в Америка и разпореди прибързаното изтегляне на американските войски, Байдън отвори пътя на талибанските терористи да завземат повече от една четвърт от Афганистан. Сега талибаните са на път за Кабул, а САЩ изглеждат по-слаби от всякога.

 

Съединените щати на практика приключиха военните си операции в Афганистан на 1 юли, когато предадоха на афганистанското правителство огромната авиобаза Баграм, която отдавна служи като основа за американските операции в страната. Всъщност „предаването“ е много преувеличено описание на случилото се. Ситуацията беше следната: американските войски тихо избягаха от базата през нощта, след като изключиха електричеството. В резултат на това нарушението на сигурността позволи на мародерите да ограбят съоръженията, преди афганистанските войски да пристигнат и да поемат контрола над тях.

 

Байдън яростно защити решението си за оттеглянето с аргумента, че САЩ «не са дошли в Афганистан, за да изграждат нация» и че «американските войски биха понесли загуби, като останат тук». Освен това той остана верен на прибързания си подход, настоявайки, че в този контекст „скоростта е безопасност“.

 

«Колко хиляди дъщери и синове на Америка сте готови да рискувате?»

 

Изводът е ясен: да се постави под съмнение разумността на изтеглянето на американските войски е равносилно на подкрепа на заплаха за американците. В действителност обаче афганистанците са в опасност.

 

Нека си спомним последния път, когато Съединените щати оставиха една незавършена война: през 1973 г. те набързо изоставиха съюзниците си в Южен Виетнам.

 

Сега САЩ хвърлят афганистанците на милостта на мародерстващата ислямистка сила, която има дълга история на зверства и жестокост. Настъплението на талибаните в момента доведе до преместването на десетки хиляди мирни жители. И докато афганистанското правителство в Кабул се колебае да действа мълниеносно, талибаните грабят американското оръжие от афганистанските военни е го показват, марширувайки по страната.

 

Оправданията на Америка за бягството си от Афганистан са много по-слаби, отколкото доводите им за напускането на Виетнам. Докато във войната във Виетнам загинаха 58 220 американски военнослужещи, в Афганистан за 20 години загинаха само 2448 американски войници (всички доброволци). Нещо повече, откакто на 1 януари 2015 година САЩ официално завършиха своята бойна задача, те изгубиха само 99 човека загинали, в това число в резултат на невраждебни инциденти. За този период бяха убити над 28 хиляди афганистански полицаи и войници.

 

Нищо от казаното по-горе в никакъв случай няма да цел да подцени количеството кръв и ресурси, които САЩ даряват в Афганистан, и това по никакъв начин не предполага необходимостта от напускане на американските войски там за неопределено време.

 

Напротив, прекратяването на най-продължителната война на Америка е достойна цел.

 

Но подходът на Байдън повлича след себе си фактическо признание на това, че терористичното опълчение нанесе поражение на най-могъщите военни в света, които джихадисти след това върнха Афганистан под свой контрол.

 

Това подрива глобалното доверие към САЩ, подтавяйки под заплаха афганистанската и регионална безопасост и заплашва да провокира взрив на тероризъм по целия свят.

 

Предстоящото завръщане на Талибаните на власт, без съмнение, ще придаде енергия и вдъхновение на другите терористични групировки в по-обширното глобално джихадистко движение.

 

Освен това, Талибаните, плод на пакистанското разузнаване, както и преди получават значителна помощ от пакистанските въоръжени сили. По такъв начи, макар Байдън да казва, че Афганистан сега се намира в ръцете му, всъщност държавата главно е в ръцете на Пакистан, както неотдавна отбеляза това президентът на Афганистан Ашраф Гани.

 

Индия е една от тези държави, които ще се сблъскват с най-острите рискове от последствията от това решение. Когато Талибаните за последен път бяха на власт, в периода от 1996 до 2001 г. , това позволи на Пакистан да използват територията на Афганистан за подготовка на терористи за мисии в Индия. По такъв начин, връщането на Талибаните на власт може да открие нов фронт на тероризъм срещу Индия, принуждавайки я да измести акцента върху засилване на военното противопоставяне с Китай в Хималаите.

 

Байдън казва, че САЩ «развиват задхоризонтен контратерористичен потенциал», който не изисква физическо присъствие в Афганистан. Но ако безопасността в Афганистан продължава да се руши, «задхоризонтните» операции ще се окажат малкоефективни. По-вероятен сценарий ще бъде екстренна евакуация на персонала на посолството на САЩ и другите американски граждани от Кабул, която в голяма степен ще прилича на евакуацията от Сайгон през 1975 г. Индия, например, вече започна подобни действия, пристъпвайки към евакуация на сътрудниците на своето консулство от Кандахар.

 

Робърт Гейтс, заемащ поста министър на отбраната при президента Джордж Буш и Барак Обама, написа през 2014 г., че Байдън «сгреши почти във всички важни въпроси на външната политика и националната сигурност за последните четири десетилетия».

 

Прибързаното изтегляне на САЩ от Афганистан е обречено да продължи тази тенденция.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа