Йенс Столтенберг: „Европейската армия може да раздели Европа“

Йенс Столтенберг: „Европейската армия може да раздели Европа“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    07.09.2021
  • Сподели:

Върховният представител на Европейския съюз по външни работи и политика на сигурност Хосеп Борел в четвъртък призова страните от блока да създадат военни сили за бързо реагиране.


Според Борел „Кризата в Афганистан може да послужи като катализатор за създаването на такава автономна европейска военна сила, като същевременно подчертае необходимостта да се реагира на конфликти извън границите на Европейския съюз, да се намали зависимостта от САЩ и да ни направи по-подготвени за предизвикателствата на бъдещето."


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отговори в интервю за The Telegraph, че "създаването на европейски сили за бързо реагиране може да раздели Европа" и въпреки че той е за "повече европейски усилия в областта на отбраната, те не трябва да претоварват оскъдните ресурси на съюзниците от НАТО".


"Приветствам, че Европа полага повече усилия по въпросите на отбраната, но това никога не може да замени НАТО и ние трябва да гарантираме, че Европа и Северна Америка остават единни. Всеки опит за отслабване на връзката между Северна Америка и Европа не само ще отслаби НАТО, но и ще раздели Европа", каза Столтенберг.

Станете почитател на Класа