Френското МВнР: След AUKUS европейците трябва да преосмислят съюзите и партньорствата

Френското МВнР: След AUKUS европейците трябва да преосмислят съюзите и партньорствата
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.09.2021
  • Сподели:

„Франция ще преосмисли концепцията си за съюзи и партньорства, след като САЩ договориха споразумение за ядрени подводници с Великобритания и Австралия, без дори да информират Париж", каза френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.


"Тук става въпрос не толкова за нарушаването на договор за оръжия - дори това да навреди на Франция - а за нарушаването на доверието между съюзниците. Това изисква сериозно обмисляне сред европейците върху самата концепция, която имаме за съюзи и партньорства", каза Льо Дриан на пресконференция в Ню Йорк, в кулоарите на сесията на ООН.


Американският президент Джо Байдън, австралийският премиер Скот Морисън и британският премиер Борис Джонсън обявиха миналата седмица, че ще работят заедно за въоръжаването на Канбера с подводници с ядрен двигател. Проектът, наречен AUKUS, отмени голям френско-австралийски договор за построяване на флот от подводници с дизелово гориво, а Париж според информацията разбра за това от медиите.


Льо Дриан каза „САЩ обявиха решението без да казват на никого, което е за съжаление, защото съюз и партньорство означават прозрачност, предвидимост. И нищо от това не беше там. Съюзниците трябва да говорят помежду си, да не крият важни неща един от друг и да ги правят публично достояние, без предварително да информират съюзниците", каза той.


„Едностранността, непредсказуемостта, липсата на консултации между съюзниците - по-специално от САЩ - означава, че остават рефлексите от епоха, която се надявахме да е отминала", добави той, което се тълкува като препратка към администрацията на Тръмп.


Льо Дриан също се пита за последиците от АУКУС, който Франция счита за „много конфронтиращ спрямо Китай". Съжалявайки, че Европа е изключена от тази инициатива, главният френски дипломат призова съюзниците от ЕС да „очертаят своя собствен път".


Този вид приказки отразяват коментарите на президента Еманюел Макрон през ноември 2019 г., когато той осъди нахлуването на Турция в Сирия като едностранни действия, неподходящи за съюзник в НАТО, и заговори за „мозъчна смърт на алианса, ръководен от САЩ".


Льо Дриан отмени и планирана среща с британския си колега. Той каза пред репортери, че няма намерение да се среща с държавния секретар на САЩ Антони Блинкен в ООН, въпреки че „може да се натъкне на него някъде в коридора". Преди това Париж се очакваше да заеме видно място във всички американски и австралийски планове за Индо -Тихоокеанския регион, като се има предвид, че Франция има редица отвъдморски територии в региона - като Френска Полинезия и Нова Каледония - където също поддържа военно присъствие.

Станете почитател на Класа