The Atlantic: САЩ — политически банкрут

The Atlantic: САЩ — политически банкрут
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.10.2021
  • Share:

По някаква политическа причина влиятелните хора не искат страната да плаща сметките си, пише професорът по история от университета в Индиана. А всичко това, както ни учи историята, може да завърши зле. Кризата трябва да бъде овладяна, докато приключи, а американците трябва да бъдат предпазливи към онези политици, които смятат, че не те трябва да предотвратяват заплахите, а някой друг.

 

The Atlantic: САЩ - политически банкрут

 

 

Автор: Ребека Л. Спанг, професор по история в университета в Индиана.

 

Сенатът на САЩ, поне засега, успя да предотврати кризата на тавана на дълга, след като някои републиканци от Сената неохотно се съгласиха да помогнат на демократите и да отложат окончателното уреждане до декември.

 

Фактът, че САЩ трябваше да се сблъскат със съпротива в Конгреса по този въпрос (и почти сигурно ще трябва да се сблъскат с нея отново след няколко седмици), според много наблюдатели е изключително нелепо явление. Представете си ситуацията: Вземете хипотетичен собственик на къщи в разцвета на силите си, той има добра и стабилна работа, но изведнъж започва се нуждае от пари, за да възстанови, да речем, красивия си стар дом, превръщайки го в безопасен и уютен. Няма ли да вземе кредит? Особено ако кредиторите се надпреварват помежду си да му предложат безлихвен заем?

 

Със сигурност САЩ не са собственик на жилища, но могат да си позволят да вземат заеми. А неуспехът да се повиши таванът на държавния дълг, определен от Конгреса, означава, че САЩ няма да могат да изпълнят вече обещаните плащания.

 

На хоризонта се очертава напълно ненужна заплаха от банкрут — и то не защото страната не може да плати сметките си, а поради причината, че достатъчно влиятелни хора не го позволяват. В миналото подобни грешки са довеждали до катастрофа.

 

През изминалия век Конгресът на САЩ многократно е повишавал националния кредитен таван. През 2019 г. законодателите на САЩ спряха освобождаването на тавана на националния дълг за две години, а вчера републиканците се съгласиха за временно удължаване. Потенциалните икономически последици от тези показни мерки могат да се върнат по сериозен начин след месец и половина; дефолтът веднага ще доведе до прекратяване на плащанията за социално осигуряване, заплатите на федералните служители, отчисленията за медицинските учреждения и др.

 

Репутацията на САЩ и без това е силно увредена, защото страната провежда неустойчива външна политика, предприема недостатъчни мерки за обуздаване на пандемията от коронавирус и не може да се справи с кризисните явления в областта на гражданските права, които понастоящем все още не са регулирани.

 

Фактът, че в началото на декември платежът беше пропуснат, дори и ако по-късно бъдат предприети мерки за неговото регулиране, това още повече ще снижи доверието към САЩ.

 

И няма да бъде лесно то да бъде възстановено.

 

Карл Маркс казва, че революциите трябва да черпят вдъхновение от бъдещето, защото те създават свят, който все още не съществува в реалността.

 

Понастоящем почти всички са готови да приемат американските долари.

 

Американските съкровищни ​​бонове все още се считат (както по онова време като „облигации на свободата“) за най-сигурната възможна инвестиция.

 

Но ако САЩ обявят дефолт, нещата ще се променят.

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа