В Европа се заговори за нуждата от скорошното завършване на “Северен поток-2”

В Европа се заговори за нуждата от скорошното завършване на “Северен поток-2”
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.10.2021
  • Share:

Нарастващите разногласия в рамките на Европейския съюз относно пускането на газопровода "Северен поток 2", който ще помогне за преодоляване на енергийната криза, може да провокира влошаване на енергийния дефицит в региона. Това е мнението на австрийското министерство на икономиката и енергетиката.

 

Според австрийския министър на икономиката М. Шранбьок, Европа трябва да подкрепи руския проект възможно най-скоро. Тя изрази опасения, че хранилищата на ЕС са забележимо празни. Към 20 октомври остатъчният им капацитет не надвишава 65%, което е с 27% по-малко спрямо същия период на 2020 г.

 

Увеличеното потребление на газ се дължи на скорошното настъпване на студовете на европейска територия и липсата на допълнителни доставки от Русия. На свой ред “Газпром” обяви стриктното си спазване на задълженията за газ съгласно съществуващите договори, а и не е получавал допълнителни запитвания от компанията.

 

 

Също така руската компания говори за политическите нюанси около проекта "Северен поток-2" и нарече това положение на нещата неприемливо. Противниците на проекта, водени от САЩ, са предизвикали изкуствен скок на цените в Европа.

 

„Австрия счита за важен икономическия диалог с Русия, който трябва да служи за развитието на пазарите на двете страни“, каза министърът на икономиката и цифровизацията М. Шранбьок. Диалогът с Кремъл днес е началото на ново сътрудничество, от което всички партньори ще се възползват.

 

Струва си да припомним, че изграждането на първото разклонение на “Северен поток-2” приключи на 10 септември. По-рано беше съобщено за пробни пускания на тръбопровода и изпомпване на газ. Всички тестове са преминали успешно. По предварителна информация официалният старт ще се състои през първата половина на 2022 г. Основното изискване за стартиране на потока ще бъде разрешението на властите на ФРГ и уреждането на разногласията с украинската страна.

 

Лидерът на германските социалдемократи Норберт Валтер-Борян подкрепи пускането на "Северен поток 2". Той подчерта, че възможно най -ранното пускане на газопровода е необходимо за европейските страни. Руският газ ще даде енергийна сигурност.

 

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа