Откриха в Израел мозайки, които може да са от легендарната църква на апостолите

Откриха в Израел мозайки, които може да са от легендарната църква на апостолите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.10.2021
  • Share:

Израелски археолози откриха мозаечни подове сред руините на сграда, която може да бъде легендарната църква на апостолите. Според вярванията църквата е построена над бившия дом на апостолите на Исус, Петър и Андрей, намиращ се в библейското село от Витсаида, на брега на Галилейско езеро.


От 2016 г. изследователи от Kinneret Institute for Galilean Archaeology от Kinneret College и Nyack College в Ню Йорк извършват разкопки на мястото, а през 2019 г. бе открита голяма базилика с размери около 27 на 16 метра, оградена със стена от около метър висока.


Този път учените идентифицираха голяма апсида и откриха мозайки с два надписа. „Докато малкият надпис споменава името на един дякон и плана на сградата, големият надпис е половин медальон и говори за епископа и реконструкцията на сградата", обяснява професор Мордехай Авиам, който ръководи разкопките.


Надписите се считат от археолозите за типични за византийските църкви и могат да послужат като ярко доказателство в полза на легендарния религиозен обект, чието съществуване се споменава в пътуванията на баварски епископ на име Уилибалд, посетил района през 725 г.


Към момента археолозите нямат убедително обяснение защо сградата е била скрита зад стена без врати. Една от хипотезите е, че стената е построена, за да съхрани останките от църквата, след като е била разрушена от силно земетресение.


Според друга версия през Средновековието на мястото на църквата е построена захарна фабрика, а конструкцията без врати е била мазето на тази фабрика.


Изследователите планират да продължат разкопките през следващата година и да разкопаят напълно останките на базиликата, за да отговорят на много въпроси около нея и евентуално да потвърдят, че това е църквата на апостолите, търсена от векове.

Станете почитател на Класа