Рискът от пожари на електрически превозни средства е напълно нерешен

Рискът от пожари на електрически превозни средства е напълно нерешен
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.10.2021
  • Share:

Поредицата от пожари на електрически автобуси, поставят под съмнение зависимостта на Германия от тези превозни средства с нулеви емисии. Хайнрих Дюпман, регулатор по безопасността, каза: „Рискът от тези пожари е напълно подценен и неотчитан".


Европа преживява зелен бум на транспорта. Продажбите са се увеличили четири пъти от 2018 г. насам и едно на всеки десет нови превозни средства, продадени на континента, вече е изцяло електрическо, като делът нараства до четири на всеки десет, когато се вземат предвид и хибридните превозни средства. В Германия, където Зелените водят преговори за коалиционно правителство, броят на електрическите автобуси се удвои миналата година в сравнение с 2019 г.


На преминаването от дизел към електричество не минава съвсем гладко. Само през тази година три автобусни депа бяха изгорени от пожар, като последният в Щутгарт миналия месец унищожи 25 автобуса и изпрати колона дим, извисяваща се над града.


Пожарите накараха градовете Мюнхен и Щутгарт да преустановят използването на тези автобуси, захранвани с батерии, а Хайнрих Дюпман от Германската асоциация за защита на потребителите на електроенергия каза, че споделя техните опасения - не само за автобусите, но и за електрическите превозни средства като цяло.


„Рискът от тези пожари, включително на други места, като големи жилищни блокове, е напълно неотчетен. Освен това застрахователните компании все още не се справят с проблема" каза той.


Литиево-йонните батерии, които захранват електрическите превозни средства, могат да се запалят, ако се повредят, в някои случаи спонтанно или по време на зареждане. Литият гори свирепо при контакт с въздуха и веднъж пламнали, тези пожари могат да бъдат изключително трудни за потушаване. Доказано е, че докато горят, литиево-йонните батерии отделят токсични количества флуориден газ.


Освен риска от пожар, Дюпман също е загрижен, че тъй като частните електрически превозни средства стават все по-популярни, електрическата инфраструктура на страната е напълно неразвита, за да улесни широко разпространеното бързо зареждане.


„Хората бяха твърде наивни по отношение на това, а наивността е подценяване", каза той.

Станете почитател на Класа