Ковид-19: Защо се провалят България и Румъния

Ковид-19: Защо се провалят България и Румъния
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.10.2021
  • Share:

Двете балкански страни имат най-ниските нива на ваксинация в Европейския съюз и епидемиологичната ситуация отново е извън контрол. Репортерите на EURACTIV в София и Букурещ анализират причините за неуспеха на двете страни да реагират на пандемията.

 

Ролята на неубедените българските лекари

България се нарежда на второ място в ЕС по брой смъртни случаи, свързани с Covid-19, през последния месец и на последно място по ваксинация – само 21% от българите са напълно ваксинирани срещу вируса.

 

Експерти заявиха пред EURACTIV България, че ситуацията се дължи на общопрактикуващите лекари, на реакцията на институциите и на податливостта на българите към фалшиви новини.

 

Значителен брой общопрактикуващи лекари препоръчват на хората с хронични заболявания да не се ваксинират, докато в Западна Европа тези хора се ваксинират първи. Известният български експерт по инфекциозни болести Атанас Мангъров омаловажава значението на вируса от началото на пандемията и се обявява против ваксините, създавайки климат на недоверие.

 

„Не успяхме да обучим повечето от лекарите, които се занимават с ваксини. Времето за целенасочена кампания за лекарите специалисти през лятото на 2020 г. е пропуснато“, коментира епидемиологът Христиана Бацелова.

 

„Изненадан съм от броя на лекарите в България, които не разбират как действат ваксините. Здравните специалисти се страхуваха да се ваксинират и в крайна сметка отказваха на пациентите си“, казва Бацелова.

 

По данни на Българския лекарски съюз около 70% от българските лекари са ваксинирани, което е един от най-ниските проценти в ЕС.

 

„В началото някои общопрактикуващи лекари отказваха да ваксинират много хора. След това недоверието се засилва от фалшивите новини. Време е да спрем да обвиняваме политиците. Не можем постоянно да обвиняваме другите за лошите си избори“, добави Бацелова.

 

Мария Шаркова, виден медицински юрист, заяви, че нежеланието за ваксиниране в България не е ново явление. „Фалшивите новини допринесоха за колебанието на ваксините, като процъфтяха на плодородната почва на политическата несигурност и поредните избори. Няколко избрани служители от различни партии шумно подкрепиха ваксинирането, докато политическите лидери запазиха мълчание или дори използваха антиваксинална реторика, за да спечелят подкрепата на електората“, казва Шаркова.

 

„Все още няма институционална реакция срещу фалшивите новини, разпространявани от лекари. Медиите дават гласност на някои специалисти, които разпространяват фалшиви новини, използвайки аргумента за плурализъм на мненията“, каза Шаркова.

 

Дори някои членове на експертните съвети, назначени от министъра на здравеопазването, са изготвили препоръки, които са в пряко противоречие с препоръките на международните професионални асоциации. Например, те препоръчват да не се ваксинират бременни жени или такива, които планират да забременеят през следващите шест месеца.

 

 

Румънските политици бързат да сложат край на пандемията

През последните седмици броят на заразените с Covid-19 в Румъния рязко нарасна, а след това и броят на смъртните случаи. Миналата седмица Румъния отбеляза един от най-високите проценти на смъртност в света и се обърна към Европейския съюз с молба за помощ, за да намали натиска върху затруднената си здравна система.

 

Лекари и политици обвиняват кампаниите за дезинформация и скептицизма към ваксините за ниския процент на използване на ваксините Covid, но причините са по-различни. Румънците отдавна не вярват на публичните власти и управлението на кампанията за ваксиниране не допринесе за това.

 

Начело на кампанията е поставен военен лекар и макар че това може би е помогнало в началото – военните са една от най-доверените институции в Румъния – Министерството на здравеопазването бързо е било изместено на заден план, а комуникацията е останала в най-добрия случай слаба, според експерти по връзки с обществеността.

 

Освен това, когато кампанията за ваксиниране отслабва в началото на лятото, някои политици обявяват пандемията за приключила и кампанията за ваксиниране се счита за успешна.

 

Румъния беше първата страна от ЕС, която отмени здравните ограничения, въпреки че целите ѝ за ваксинация далеч не бяха постигнати. Първоначално румънското правителство си беше поставило за цел да ваксинира 10 милиона души до края на септември, а след това въведе междинна цел за ваксиниране на 5 милиона души до 1 юни.

 

През май обаче, когато броят им все още е далеч от целта, президентът Клаус Йоханис и министър-председателят Флорин Ситу започват да отменят здравните ограничения. След това Ситу заяви, че целта му не е била да ваксинира определен брой хора, а да победи пандемията.

 

„Кампанията беше успешна, на практика спряхме пандемията“, заяви през юни президентът Клаус Йоханис. Той обосновава и без това малкия брой дози, които се прилагат ежедневно, с намаляването на броя на инфекциите, което е запазило нивата на усвояване на ваксините на много ниско ниво.

 

С увеличаването на броя на инфекциите през септември и особено през октомври отново се появиха опашки в центровете за ваксинация, както и дискусии за допълнителни ограничения и възможността за въвеждане на задължителен здравен пропуск за определени дейности.

 

 

Станете почитател на Класа