Внимание потребители на Android! Вирус се преструва на игрово приложение и краде достъпа до банкови сметки

Внимание потребители на Android! Вирус се преструва на игрово приложение и краде достъпа до банкови сметки
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.10.2021
  • Share:

При липсата на официална видеоигра от популярния сериал „The Squid Game", голям брой програмисти са решили да пуснат своите неофициални приложения, за да се възползват от успеха на корейския сериал, който се превърна в най-гледаната премиера в историята на Netflix.


Въпреки че много от тях легално правят пари, благодарение на многобройните реклами, които се показват в този тип приложения, не по-малко вярно е, че някои приложения са обикновени фасади, използвани от киберпрестъпниците за хакване на мобилни телефони и достъп до банковите сметки на хората, които ги изтеглят.


Едно от приложенията в Play Store - виртуалния магазин за Android, което уж предлага тапети, базирани на известния сериал, всъщност е „зловреден софтуер", криещ троянски вирус, известен като Joker, който позволява на хакерите да получат достъп до банковите сметки на съответните потребители и да ги използват за SMS услуги, за които се плащат скъпи абонаменти, предупреди миналата седмица изследователят на зловреден софтуер Лукас Стефанко от ESET. Той потвърди опасенията на друг експерт по киберсигурност, @ReBensk.


„Внимавайте при изтеглянето на някое неофициално приложение. И ако все пак възнамерявате да инсталирате някое от тях, бих ви посъветвал първо да прочетете ревютата на други хора, които биха могли да ви информират за какво е приложението", коментира Стефанко пред Forbes.


След като разкри това, Google премахна приложението. Факт е, че по това време вече са го изтеглили около 5000 души, които може да са станали жертви на вируса. Въпреки че това приложение вече не е достъпно, има 200 други неофициални приложения в поредицата, които според експертите не се препоръчват за изтегляне, тъй като биха могли да представляват същия проблем.

Станете почитател на Класа