Руският флот осуети пиратско нападение на контейнерен кораб в Гвинейския залив

Руският флот осуети пиратско нападение на контейнерен кораб в Гвинейския залив
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.10.2021
  • Share:

Войските на противоподводния кораб Вицеадмирал Кулаков от ВМС на Русия в понеделник предотвратиха залавянето на контейнерния кораб MSC Lucía, под панамски флаг, нападнат от пирати в Гвинейския залив, на африканското атлантическото крайбрежие.


Около 13:00 ч. (местно време) руският военен кораб е получил аварийния сигнал от посочения товарен кораб, който се е насочвал от Того към Камерун, според съобщение на Министерството на отбраната на Русия.


В аларменото съобщение се посочвало, че корабът е бил подложен на опит за нападение и залавяне от въоръжени лица, пристигнали с моторна лодка. След като се обадил за помощ, екипажът на Лусия се заключил в машинното отделение.


Веднага от вицеадмирал Кулаков към мястото на инцидента е излетял хеликоптер Ка-27ПС с подразделение морски пехотинци. Виждайки приближаването на хеликоптера, пиратите побегнали от товарния кораб и се отправили към брега.


Хеликоптерът направил първо визуална проверка на кораба. След това антитерористичен екип се качил на борда, инспектирал Лусия и освободил членовете на екипажа.


Противоподводният кораб Вицеадмирал Кулаков плава в Гвинейския залив от три седмици заедно с кораба Академик Пашин и влекача Алтай. Трите кораба осигуряват безопасността на гражданското корабоплаване в района, с мониторингова подкрепа от хеликоптерите, които са част от техния екип.

Станете почитател на Класа