САЩ възобновяват пътуването по въздух, но изискват ваксинационен сертификат с одобрените ваксини

САЩ възобновяват пътуването по въздух, но изискват ваксинационен сертификат с одобрените ваксини
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.10.2021
  • Share:

Позовавайки се на ваксинациите, тестовете и носенето на маски като най-добрия начин за смекчаване на разпространението на Covid-19, президентът Джо Байдън заяви в изявление в понеделник, че „САЩ ще се отдалечат от прилаганите по-рано ограничения за отделни държави и ще приемат политика, която разчита предимно на ваксинация за насърчаване на безопасното възобновяване на международните въздушни пътувания до САЩ".


Първоначалните ограничения за пътуване, наложени през март 2020 г. и подновени от Байдън по-рано тази година, ще бъдат премахнати след две седмици. Те обаче ще бъдат заменени от нови ограничения, включващи статус на ваксинация и проследяване на контакти.


Приетите ваксини ще бъдат само тези, одобрени или разрешени от Американската администрация по храните и лекарствата или Световната здравна организация.


От авиокомпаниите ще се изисква да проверят доказателството на пътниците за ваксинация срещу Covid-19 и да предоставят информация за контакт на федералните власти на САЩ. Дори напълно ваксинираните пътници все пак ще трябва да представят отрицателен тест за Covid-19, направен през последните три дни преди полета им, докато тези без доказателство за ваксинация ще трябва да покажат отрицателен тест от същия ден, според официалните лица.


Въпреки че се предвиждат някои изключения, те ще се прилагат най-вече за пътуващи под 18-годишна възраст - които трябва да покажат отрицателен тест, дори ако пътуват с напълно ваксинирани възрастни - и тези с валидни медицински причини, които не позволяват да бъдат ваксинирани. Тези, които пътуват с нетуристически визи от страни с „ниска наличност на ваксини", също ще бъдат освободени.


Неваксинираните посетители ще трябва да покажат доказателство за отрицателен тест преди заминаване, да носят маска по време на полета, да представят доказателство за тестване след пристигане и да се поставят под карантина при пристигане, като спазват и други мерки, определени от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, се казва в изявлението на Байдън.


Администрацията му сигнализира, че ще премахне ограниченията за пътуване от края на септември, но съобщението в понеделник даде подробности и очакваната дата.


През март 2020 г. администрацията на Тръмп ограничи летенето на неамериканци от Обединеното кралство, Европейския съюз, Китай, Индия, Южна Африка и Бразилия, за да предотврати разпространението на коронавируса. Въпреки че забраната беше критикувана от демократите по това време като „ксенофобска", Байдън я удължи, след като положи клетва през януари.

Станете почитател на Класа