Израел най-накрая може да се признае за ядрена държава, Иран на крачка от първата си атомна бомба

Израел най-накрая може да се признае за ядрена държава, Иран на крачка от първата си атомна бомба
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.10.2021
  • Share:

Стъпките, предприети от Техеран към притежаването на ядрени оръжия, са от голямо значение за Израел. Последният също има определен ядрен потенциал в арсенала си, но еврейската държава не бърза официално да се присъедини към числото на съответните държави.

 

Експертите от Modern Diplomacy обаче напомнят, че Израел притежава ядрени оръжия, предопределили изхода от войната с Египет през 1973 г. — египетските военни не смееха да навлязат навътре в Синайския полуостров.

 

Израел най-накрая може да се признае за ядрена държава, Иран на крачка от първата си атомна бомба

 

По пътя от летище Тел Авив до Йерусалим през 1977 г. израелският вицепремиер Йигаел Ядин попита египетския президент Ануар Садат, първият арабски лидер, който официално посети Израел, защо египетските военни не настъпиха дълбоко в Синай по време на войната Йом Кипур през 1973 г.

 

„Имате ядрено оръжие. Не сте ли чували?» — отговори Садат, прави исторически паралел изданието.

 

Стратегическите сметки на Садат във военната конфронтация между Израел и арабските държави придобиват ново значение днес. Наскоро беше публикуван доклад, че ядрените достижения на Иран са необратими и страната е достигнала етапа, в който се нуждае само от месец, за да произведе достатъчно количество оръжеен уран, за да създаде първата си атомна бомба.

 

Докладът предизвика обществен и вътрешнополитически дебат в Израел дали еврейската държава, която отдавна се смята за притежател на ядрен потенциал, но постоянно отказва да потвърди или отрече този факт, трябва най-накрая да обяви на света, че притежава атомни оръжия. Подобен ход може да послужи като категоричен ориентир за Иран.

 

Признаването от Израел за ядрения му потенциал вероятно би го принудило да се присъедини към Иран като страна по Договора за неразпространение на ядрено оръжие (ДНЯО). Това би означавало и тектонично раздвижване в геополитическата среда, засягаща цялата архитектура на сигурността в Близкия изток.

 

Междувременно израелският премиер Нафтали Бенет смята, че Иран наистина е много близо до създаването на бомба. Прибързаните действия на Тел Авив могат да навредят само на международната ситуация. Подобна гледна точка споделя и бившият израелски лидер Ехуд Олмерт, който твърди, че признаването от Израел за ядрения му потенциал ще позволи на Иран да оправдае разработването на собствени ядрени оръжия.

 

В същото време, според редица израелски политици, по-специално бившия премиер Ехуд Барак, потенциалната възможност Израел да признае статута си на ядрена държава на фона на напредъка на Иран относно първата атомна бомба не само ще допринесе за предотвратяване на заплахата от нова война в Близкия изток, но също така ще помогне да се отблъснат възможните опити на Саудитска Арабия и Турция да разширят ядрения клуб в региона.

 

Петя Паликрушева

 

Станете почитател на Класа