Издадоха зелен сертификат на Адолф Хитлер

Издадоха зелен сертификат на Адолф Хитлер
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.10.2021
  • Share:

Вече е взето решение да се анулират всички пропуски, генерирани с тези ключове

 

 

Неизвестни лица са откраднали от компетентните органи в европейска държава електронните ключове, използвани за генериране на европейски зелен паспорт, съобщи италианската агенция ANSA, цитирана от Нова телевизия.

Твърди се, че някои от ключовете са били публикувани и разпространени в интернет програми за създаване на фалшиви сертификати. Според квалифицирани италиански източници, вече е взето решение да се анулират всички пропуски, генерирани с тези ключове.

Планирани са и поредица от срещи на европейско равнище между всички технически заинтересовани страни за задълбочен анализ на ситуацията. Все още не е известен броят на откраднатите кодове, нито дали проблемът засяга и Италия, въпреки че разследването тече.

Кражбата на ключовете не е извършена в Италия. Първоначалните разследвания показаха, че не е имало компютърни атаки срещу Sogei - компанията за информационни технологии на Министерството на икономиката, която предоставя кодовете за генериране на зелени сертификати в Италия.

Следователно атаката може да е била извършена срещу подобна институция в друга европейска държава. Към момента, обаче, е потвърдено, че откраднатите ключове са анулирани и в резултат на това всички зелени пропуски, генерирани с тези кодове, са невалидни.

От снощи в интернет се разпространява фалшиво удостоверение на името на Адолф Хитлер, роден на 1 януари 1900 г. При проверка с приложението "Verification C19" се оказва, че то е валидно. Удостоверението е публикувано в Twitter и в някои специализирани сайтове. Според уебсайта Zerozone.it историята е разкрита от потребителя Reversbrain, който вчера около 22:30 ч. публикува серия от туитове: "Мисля, че ключовете, използвани за подписване на цифровия сертификат Covid EU, поне в Италия, са изтекли по някакъв начин", пише той и приканва хората да сканират QR код с официалното италианско приложение. Кодът всъщност се оказва валиден и наистина е даден на Адолф Хитлер.

 

 

 

Станете почитател на Класа