Саудитски екс-шпионин описа престолонаследника принц Мохамед бин Салман като "психопат, убиец и заплаха за планетата"

Саудитски екс-шпионин описа престолонаследника принц Мохамед бин Салман като "психопат, убиец и заплаха за планетата"
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.10.2021
  • Share:

Бившият високопоставен служител на саудитското разузнаване Саад ал Джабри описа престолонаследника на монархията Мохамед бин Салман като "психопат без емпатия", който възнамерява да го убие заради тайните, които пази за него и заобикалящата го среда.


Ал Джабри е бившият съветник на сваления престолонаследник принц Мохамед бин Найеф и е в изгнание в Канада от 2017 г., след като крал Салман отстрани последния и избра сина си Мохамед бин Салман на негово място. Бившият шпионин многократно е обвинявал новия престолонаследник в заговор за убийството му.


„Тук съм, за да вдигна тревога за психопат и убиец в Близкия изток, с безкрайни ресурси, който представлява заплаха за своя народ, американците и планетата", каза Ал Джабри в интервю за CBS News.


Бившият служител нарече Бин Салман „психопат без съпричастност, който не изпитва емоции и никога не се е поучил от опита си". Ал Джабри уверява, че той и други са били свидетели „на зверства и престъпления, извършени от този убиец".


Той твърди, че престолонаследникът държи две от децата му и зет му в плен, опитвайки се да ги използва като разменна монета, за да се върне в Рияд.


От друга страна, Ал Джабри спомена, че по време на среща с Бин Найеф през 2014 г., на която той е свидетел, Бин Салман казал, че може да отрови тогавашния крал Абдула, за да разчисти пътя към трона за баща си, сегашния крал. Бившият шеф на разузнаването уверява, че има поне два записа от тази среща и че знае къде се намират.


Крал Абдула почина през 2015 г. от естествена смърт, оставяйки трона на крал Салман. Синът му Мохамед бин Салман има широки правомощия, като е вицепремиер, министър на отбраната, президент на Съвета по политически въпроси и сигурност и председател на Съвета по въпросите на икономиката и развитието.


Престолонаследникът е много противоречив политик: той облекчи някои от най-строгите религиозни закони в кралството, позволявайки на жените да карат коли и отваряйки кина, наред с други мерки. В същото време той нареди да бъдат арестувани многобройни членове на кралското семейство, лоялни на Бин Найеф, като ги накара да се откажат от част от богатството си. Рияд също продължи военната кампания в Йемен, опетнена с обвинения за безразборни атаки и причиняване на хуманитарна криза в нацията. Много западни медии посочват отговорността на Бин Салман за бруталното убийство на журналиста Джамал Хашоги през 2018 г. Критикът на саудитския режим беше разчленен по време на посещението си в саудитското консулство в Истанбул от група убийци, дошли в Турция от Саудитска Арабия.


Ал Джабри уверява, че същата съдба очаквала и самия него, но той е успял да избяга, след като един от бившите му колеги го предупредил за опасността.


„Предупреждението, което получих, беше да не съм близо до саудитска мисия в Канада. Да не ходя в консулството или посолството. Попитах: защо? И той каза: „Разчлениха човека, убиха го. Вие сте в на върха на списъка" припомня си Ал Джабри.


През август 2020 г. бившият шеф на разузнаването заведе дело във Вашингтон, САЩ, обвинявайки престолонаследника, че е изпратил група агенти в Канада, за да го убият, около две седмици след убийството на Кашоги. Твърди се, че агентите са се опитали да влязат тайно в страната, но са предизвикали подозрения, поради което граничните служители са им отказали.


Ал Джабри посочва, че Бин Салман се страхува от информацията, която бившият служител притежава и, той потвърждава, че знае още тайни. „Мисля, че един ден ще ме убият, защото този човек няма да се успокои, докато не ме види мъртъв", каза той, преди да отбележи, че има материали, които ще бъдат разкрити в случай на убийството му.

Станете почитател на Класа