Германското правителство: „Северен поток 2 не застрашава сигурността на доставките на газ в ЕС“

Германското правителство: „Северен поток 2 не застрашава сигурността на доставките на газ в ЕС“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.10.2021
  • Share:

Германското министерство на икономиката и технологиите посъветва националния енергиен регулатор на страната да продължи със сертифицирането на газопровода "Северен поток 2", заявявайки, че той не представлява заплаха за сигурността на доставките на газ в Германия или ЕС.


Известно с немския си акроним BMWi, министерството изпрати своя анализ на тръбопровода до органа, известен като Bundesnetzagentur, във вторник. Агенцията има четири месеца, считано от 8 септември, за да финализира процеса на сертифициране.


„В своя анализ Федералното министерство на икономиката стига до извода, че издаването на сертификат не застрашава сигурността на доставките на газ за Федерална република Германия и Европейския съюз", казаха от министерството.


Строителството на тръбопровода от Русия до Германия под Балтийско море беше завършено миналия месец. След като започне да функционира напълно, Северен поток 2 може да доставя до 55 милиарда кубически метра природен газ годишно. И Германия, и ЕС в момента отчаяно се нуждаят от енергия.


Вашингтон призова Германия да не ускорява процеса на сертифициране, заявявайки, че вместо това Русия трябва да доставя газа през съществуващите тръбопроводи, които преминават през Украйна. Киев предложи 50% отстъпка от транзитните такси за допълнителния капацитет, съответстващ на този на Северен поток.


Досега американският натиск успя да забави завършването на газопровода с повече от две години, позовавайки се на опасения относно енергийната сигурност и независимостта на ЕС и настоявайки европейците да купуват по-скъпия втечнен природен газ (ВПГ) от САЩ.


Според BMWi, германският анализ на сигурността на Северен поток 2 включва консултации със съседните и други страни от ЕС, включително Естония, Италия, Латвия, Литва, Австрия, Полша, Словакия, Чехия и Унгария.

Станете почитател на Класа