Експерт: Байдън трябва да прояви "стратегическо смирение" пред Русия

Експерт: Байдън трябва да прояви "стратегическо смирение" пред Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.10.2021
  • Share:

Съединените щати трябва да преминат към „стратегическо смирение“ и реализъм в отношенията си с Русия. Това мнение е изразено в коментара на автора, публикуван в сряда в електронната версия на вестник The Hill, директор на базирания във Вашингтон неправителствен Център за разузнаване и световни въпроси - Роджърс Майк Джошуа Хюмински.

 

Според него Джо Байдън "трябва да се откаже от фундаментално погрешното предположение", че Русия, както заяви настоящият ръководител на американската администрация през юли, разчита единствено на ядрени оръжия и петрол.

Позовавайки се на резултатите от изследванията на редица други големи американски специалисти за Русия, Хумински отбелязва, че „в икономически, военен и политически план Москва не е в упадък“.

 

По мнение на експертd, който е и научен сътрудник в Института за национална сигурност към университета Джордж Мейсън, администрацията на Байдън трябва преди всичко да развие „откровено разбиране“, че това не е студена война „и не всички руснаци искат да бъдат американци“.

 

 

„Най-вече днес руснаците искат по-добра Русия......: благоприятни икономически възможности, възможности за [карирен и социален] растеж, сигурност и стабилност у дома – всичко, което искат и американците. Това не означава „да сте американци. И изход от обратното е стратегическата арогантност“, казва Хюмински.

 

Той е убеден, че американските власти трябва да изберат „позиция на стратегическо смирение“, за да разберат „пределите на това, което Вашингтон може да постигне, когато става дума за Москва“.

 

„Каквото и да прави Белият дом, няма да е достатъчно да промени стратегическите изчисления или националните интереси на Русия“, каза анализаторът.

 

Той вярва, че САЩ трябва да се придвижат към "целта за [осигуряване] на стратегическа стабилност и контролирана конкуренция", когато става въпрос за ангажиране с Русия.

 

„Тук Вашингтон трябва да съобщи своите „червени линии“ към Москва и в същото време да разбере какво е очертал“, отбелязва Хюмински.

 

В тази връзка той призовава Белия дом да предприеме стъпки „за постигане на деполитизация на [двустранните] отношения“, да спре да ги обсъжда по чисто негативен начин в американските медии и социалните мрежи.

 

„Стратегията на Белия дом [по отношение на Русия] трябва да се основава на реалността, а не на остарели идеи и преувеличения“, пише експертът.

 

Той обаче настоява САЩ да продължат да се конфронтират с Руската федерация, „диверсифицирайки инструментите, използвани от Вашингтон и неговите съюзници“.

 

„На макро ниво това означава асиметрично мислене, намиране на нови начини за противопоставяне на амбициите на Москва“, казва Хумински. Анализаторът твърди, че САЩ трябва да направят това "не само в Източна Европа", но и например в Сирия.

 

 

Превод: СМ

Станете почитател на Класа