Дезертьор премина в Северна Корея

Дезертьор премина в Северна Корея
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.01.2022
  • Share:

Южнокорейските военни съобщиха, че човек е пробил оградата от бодлива тел, за да се промъкне в демилитаризираната зона, разделяща двете Кореи, преди в крайна сметка да премине на територията на Северна Корея.


„Започнахме операцията за залавяне на лицето в DMZ [демилитаризирана зона], но поради сложни географски условия, включително планински терен, не успяхме да го направим" каза анонимен служител от Обединените началник щабове (JCS) пред агенция Yonhap.


Изглежда, че укриващият се човек е поел курс към дестинацията си, Северна Корея, когато за последно е видян от южнокорейските военни около 22:40 часа в събота.


Сеул каза, че е информирал Пхенян за инцидента чрез военна гореща линия и е започнал разследване за установяване на самоличността на дезертьора.


През годините е имало многобройни дезертьори от Северна Корея в Южна Корея, но случаите, в които южнокорейски граждани бягат към Север, са изключително редки.


През 2019 г. синът на бивш външен министър на Южна Корея последва стъпките на родителите си, като избяга на Север, обещавайки да посвети живота си на каузата за обединението.

Станете почитател на Класа