Може ли сценарият на „Не поглеждай нагоре“ да се случи в реалния живот?

Може ли сценарият на „Не поглеждай нагоре“ да се случи в реалния живот?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.01.2022
  • Share:

Астрономът Ейми Майнзер, която е научен консултант на научнофантастичната комедия на Netflix „Не поглеждай нагоре", говори за това дали сценарият на филма, за комета, която ще унищожи Земята, може да се случи в реалния живот.


Според нея това би било "много, много малко вероятно". „Добрата новина е, че знаем - наистина важно събитие като показаното във филма, не може да се случва много редовно... защото ние сме тук. Човечеството не би съществувало ако подобни явления се случва редовно в нашия период от време", каза ученият пред Yahoo Canada.


"Последното толкова важно събитие е това, което унищожи динозаврите преди 65 милиона години. Ето защо знаем, че това е много рядко събитие", обобщи тя. В този контекст подчерта, че „по-малките събития могат да се случват по-често, така че търсим такива космически обекти и се опитваме да разберем къде са".


Екипът на астронома беше този, който откри кометата Neowise през 2020 г., от която Майнцер взела някои елементи, за да оформи кометата във филма. „Neowise имаше добър набор от орбитални характеристики за това, което търсихме за филма. Всъщност дори мисля, че направих някои снимки от откриването на кометата Neowise", каза той.


За специалистката филмът на Netflix представлява „призив за вземане на решения въз основа на инструментите на науката". "Вземането на решения, основано на наука, наистина е в центъра на този филм и бъдещето. Как ние като човечество живеем на тази планета зависи до голяма степен от нас", заключи тя.

Станете почитател на Класа