Китай консолидира превъзходството си в редкоземните елементи чрез гигантска държавна компания

Китай консолидира превъзходството си в редкоземните елементи чрез гигантска държавна компания
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.01.2022
  • Share:

Китайското правителство основа държавната компания China Rare Earth Group на 23 декември, за да запази господство в глобалната верига за доставки на стратегически метали от експлоатацията на редкоземни елементи от азиатската държава, съобщава CGTN.


Новото предприятие е сливане на редкоземни активи на големи държавни компании, включително Aluminium Corporation of China, China Minmetals Corporation и Ganzhou Rare Earth Group, в допълнение към изследователските фирми China Iron & Steel Research Institute Group и Grinm Group Corporation.


Комисията за надзор и управление на държавните активи към Държавния съвет на Китай ще отговаря за прякото наблюдение на новата компания, която ще се фокусира върху изследванията, проучването, топенето и дълбоката обработка на редкоземни елементи за прилагане на нови технологии и материали .


Редкоземните елементи са група от 17 елемента, която включва скандий, итрий и 15 лантаноида. Името е подвеждащо, тъй като те не са пръст, а метали, които при естествени условия почти винаги се окисляват. Освен това, не всички от тях са наистина редки, тъй като например церий е 25-ият най-разпространен елемент в земната кора, сравним в това отношение с медта, посочват геолозите.


Това, което ги прави важни, е, че благодарение на подобна структура на електронните обвивки, те споделят някои химични и физични характеристики. По-специално, те имат магнитни и проводими свойства, които се използват в широк спектър от продукти и технологии, от компоненти за електрически автомобили и сензорни екрани на смартфони до системи за противоракетна отбрана.


Според последния доклад на Геоложката служба на САЩ (USGS) през 2020 г. в света са добити 240 000 тона редкоземни елементи, 140 000 от които в Китай, според квотата, установена от Пекин. Тези данни са в съответствие с доклада, публикуван през юни от Белия дом, според който Китай контролира 55% от добива на редкоземни елементи. Освен това той оценява, че азиатската страна извършва 85% от процеса на рафиниране на тези елементи. По отношение на прогнозните запаси, Китай разполага с 44 милиона тона, повече от една трета от проучените находища в света.


Промените в производството на китайски редкоземни елементи ще имат въздействие върху този важен сектор на световната икономика, смятат експерти.


През 2021 г. компаниите, които се сляха в China Rare Earth Group, получиха 31% от националните квоти на Китай за добив и 29% за топене на редки земни елементи. Следователно, „тяхното обединение ще повиши допълнително индустриалната концентрация, като ще помогне за изковаването на коз в глобалната конкуренция за ресурси", според Ян Юлу, анализатор в инвестиционната банка China Galaxy Securities. Според експерта мярката „ще създаде стратегически предимства за Китай" и „е в съответствие с най-добрите интереси на страната".


Експерти предупреждават, че опитите на САЩ и ЕС да се освободят от зависимостта от Китай ще доведат до глобална конкуренция за редки земни елементи.

Станете почитател на Класа