СМИ: Путин надигра Европа в ситуацията с газа

СМИ: Путин надигра Европа в ситуацията с газа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.01.2022
  • Share:

Daily Express: Руският президент Путин надигра ЕС, като се съгласи да увеличи доставките на газ за Китай

 

СМИ: Путин надигра Европа в ситуацията с газа

 

 

Антъни Ашкенази, колумнист на британския вестник Daily Express, пише в статията си, че руският президент Владимир Путин е успял да надиграе Европа, съгласявайки се да увеличи доставките на газ за Китай.

 

Ашкенази счита, че лидерите на Русия и Китай са близо до сключване на сделка за изграждане на нов газопровод.

Наблюдателят оценява предложения проект като еквивалентен на обемите гориво, които е планирано да бъдат изпратени в ЕС чрез «Северен поток 2».

 

Ашкенази счита, че споразумението ще удвои износа за Китай. Британецът е уверен, че до 50 милиарда кубически метра природен газ ще се транспортират до източната държава годишно по новия газопровод «Силата на Сибир 2».

 

Наблюдателят припомня, че това се случва, докато Европа преживява тежка енергийна криза. Той също така счита, че Руската федерация е готова да доставя повече газ за Европа, но сертифицирането на «Северен поток 2» е спряно.

 

По-рано републиканците в САЩ обявиха, че са уверени, че Сенатът ще одобри санкции срещу руския газопровод «Северен поток 2».

 

По-рано съобщихме:


Има много различни видове политически спекулации около проекта „Северен поток 2“. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на среща с представителите на френските бизнес кръгове под формата на видеоконференция.


Путин: Около «Северен поток 2″ има много спекулации» width=»1500″ height=»837″ />


Държавният глава на Русия отбеляза, че в момента се изпълняват значителни съвместни проекти. Заводът за втечнен природен газ «Ямал СПГ» и «Арктик СПГ-2» е в процес на изграждане, а газопроводът „Северен поток 2“ е готов.

 

„Знаем, че за съжаление има много различни видове политически спекулации около този проект, но искам още веднъж да подчертая, че това е чисто икономически проект, който няма нищо общо с настоящата политическа ситуация“, подчерта руският лидер.

 

Според него тези действия са свързани преди всичко с опити за нелоялна конкуренция на европейския пазар.

 

«Е, разбира се, използват се различни политически сили, които считат, че електричеството се взема директно от електрическия контакт, а как то попада дотам, никой не навлиза в подробности», каза Путин.

 

Северен поток 2 «включва изграждането на две линии на газопровод с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. САЩ активно се противопоставят на проекта, като популяризират своя втечнен природен газ в ЕС. Например американският президент Джо Байдън нарече „Северен поток 2“ „труден въпрос“.


>По-рано Европейският парламент призова Европейския съюз да спре строителството на газопровода «Северен поток 2».

 


Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа