Първата година на Байдън е икономически най-добрата за президент от половин век

Първата година на Байдън е икономически най-добрата за президент от половин век
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.01.2022
  • Share:

Американските финансови пазари се представят по-добре от другите по света с най-голямата разлика през 21-ви век, и то основателно: щатската икономика напредна през първите 12 месеца на Джо Байдън повече отколкото в първата година на който и да е президент през последните 50 години, независимо от обратния медиен наратив, който допринася за мрачното обществено мнение, пише Матю Уинклър за Bloomberg.

Изключителната възвръщаемост от активи, деноминирани в долари, особено на индекса S&P 500, както в абсолютна стойност, така и в сравнение с неговите глобални аналози, може да се отдаде на рекордно ниските съотношения на дълга, позволяващи на американските компаниите да отчетат най-големите маржове на печалба от 1950 г. насам. Корпоративна Америка процъфтява, защото програмите за ваксинация срещу ковид на администрацията на Байдън и националния спасителен план за 1,9 трилиона долара намалиха безработицата до 4,2% през ноември от 6,2% през февруари, продължавайки безпрецедентния темп на спад по време на пандемията.

Имайте предвид, че реалният брутен вътрешен продукт се повиши със среден годишен темп от 5,03% през всяко от първите три тримесечия на 2021 г. и е напът да нарасне с 5,6% за годината въз основа на средната оценка на повече от 80 икономисти, анкетирани от Bloomberg. Ако тази прогноза се окаже точна, ръстът ще бъде повече от 2,8 пъти средния между 2000 и 2019 г. и двойно над средния от 1976 г. насам.

 

Всичко това прави първата година на Байдън в Белия дом изключителна спрямо седемте президента преди него, въз основа на 10 пазарни и икономически индикатора с еднаква тежест. Според данните, събрани от Bloomberg, никой не се доближава до комбинацията от номер 1 и номер 2 в класацията на Байдън за всеки от показателите:

 

Брутен вътрешен продукт (1)


Ръст на печалбите (1)


Представяне на S&P 500 (2)


Потребителски кредити (1)


Заетост извън селското стопанство (2)


Работни места в промишлеността (2)


Бизнес производителност (2)


Поскъпване на долара (2)


Относително представяне на S&P 500 (2)

 

Разполагаемият доход на глава от населението, който се покачи с 1,08% тази година, е единствената по-голяма слабост на Байдън, изоставайки от показателя при Доналд Тръмп (2,17%), Джордж Буш-младши (2,01%), Джими Картър (1,80%) и Роналд Рейгън (1,42%).

 

Ръстът на БВП при всяка нова администрация през последните четири десетилетия никога не е надвишавал 2,74%. Байдън сега е позициониран да надмине Картър (5,01%) като шампион по БВП сред президентите от 1976 г. насам. Голяма част от заслугата е на Американския спасителен план, който вля 66 милиарда долара в 36 милиона домакинства и намали нивото на детската бедност с 50%, като помогна на САЩ да се възстановят по-бързо от пандемията от повечето други държави.

 

Корпоративна Америка никога не е била по-стабилна, отколкото при Байдън през 2021 г. Усилията за подкрепа на потребителите достигнаха американските компании, които се радват на марж на печалба от около 15%, най-високият от 1950 г., според Бюрото за икономически анализи. Печалбите в нефинансовия сектор са се увеличили с 39,3%, което прави Байдън номер 1 сред осемте президента за периода, като вторият Обама е далеч назад с ръст от 21,6%.

 

Времената на бум позволиха на компаниите да намалят нетния дълг като процент от печалбите преди лихви, данъци, амортизации и обезценки до най-ниското ниво, откакто се води статистика за компаниите от S&P 500 (1990 г.) Всичко това помага да се обясни защо фондовият пазар при Байдън е втори по сила след този при Джордж Буш-старши от Картър насам.

 

Първата година на Байдън е икономически най-добрата за президент от половин век

 

 

Американците определено се чувстват добре. Потребителските кредити нараснаха със 196 милиарда долара през октомври, рекорд при Байдън, който е с 27% повече от увеличението при номер 2 Доналд Тръмп (154 милиарда долара). Въпреки че част от ръста отразява ниската база от 2020 г., когато пандемията накара много потребители да се спотаят, те нямаше да добавят дълг сега, ако не се чувстваха уверени.

 

Начинът, по който пазарът на труда се подобрява, помага да се разбере защо потребителите са в толкова добро настроение. Байдън е единственият президент през последния половин век със силно увеличение на заплатите извън селското стопанство (4,3%) и на работните места в промишлеността (2,6%), доближавайки се до ръстовете при Картър в общата заетост (4,6%) и заетостта във фабриките (3,9%). Тръмп, който наследи най-дългата експанзия в модерните времена и каза през 2015 г., че ще бъде „най-големият създател на работни места, който Бог някога е сътворявал“, е победен от Байдън с голяма разлика, след като при него ръстовете са били съответно 1,4% и 1,3%, според данни, събрани от Bloomberg.

 

Компаниите се нуждаят от всички работници, които могат да си набавят. Бизнес продукцията в САЩ, мярка за производителност, се е увеличила с 4,4%, поставяйки Байдън пред всеки предшественик с изключение на Картър, при който ръстът е бил 6,25%. Не е чудно, че доверието сред главните изпълнителни директори на най-големите американски компании се повиши до рекорд тази година, тъй като очакванията за наемане, капиталови инвестиции и продажби се подобриха. Индексът за икономическите перспективи на Кръглата бизнес маса, стартиран през 2004 г., се повиши с 10 пункта до 124 през четвъртото тримесечие, рекордно ниво.

 

По отношение на валутния пазар целият свят може да завижда на американската икономика. Доларът поскъпна със 7,37% тази година. Това е най-много в първата година на президент, откакто зелените пари скочиха със 17,8% след встъпването на Рейгън, според данни, събрани от Bloomberg.

 

В друг знак, че икономиката на САЩ е световен лидер при Байдън, американските акции се представят по-добре от глобалния пазар с 6,3 процентни пункта, най-голямата разлика от 1988 г., когато Джордж Буш-старши беше в Белия дом, според данни, събрани от Bloomberg.

 

Добрите времена може да продължат и през 2022 г. Двупартийният Закон на Байдън за инфраструктурни инвестиции и заетост на стойност 1,2 трилиона долара вещае добро за икономиката и работната сила, защото ще възстанови влошените пътища и мостове на страната, както и ще финансира климатични инициативи и такива за бърз интернет достъп, които създават работни места. Дори лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич МакКонъл, който каза, че неговият приоритет е предотвратяването на дневния ред на Байдън, гласува за закона заедно с 18 свои съпартийци.

 

Байдън, подобно на Картър, сега е изправен пред политическите последици от ускоряващата се инфлация, предизвикана от смущенията в глобалната верига за доставки, свързани с пандемията, въпреки че поддържането на стабилни инфлация и лихви е отговорност на Федералния резерв, а Фед заяви, че е готов да затегне паричната политика през 2022 г.

 

Байдън, за разлика от Картър, се облагодетелства от пазара на дълг в САЩ в размер на 29 трилиона долара. За разлика от 70-те и началото на 80-те години на миналия век, доверието в способността на Фед да обуздае инфлацията не е подкопано, което се отразява в доходността на базовите 10-годишни държавни ценни книжа, която се колебае под 1,7%, докато инфлацията е 6,8% на годишна база през ноември. Когато Картър беше в Белия дом, инвеститорите загубиха доверие във Фед, за което свидетелства доходността на 10-годишните ДЦК от 12,6% при инфлация, достигаща 9,65%.

 

Ясното послание на този пазар, което казва на всички останали пазари какво да правят, е, че хората, които имат най-много за губене, залагат на икономиката на Байдън.

 

 

Петър Нейков, редактор Аспарух Илиев

Станете почитател на Класа