Китайските читатели: За последните 30 години Русия направи чудеса

Китайските читатели: За последните 30 години Русия направи чудеса
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.01.2022
  • Share:

Китайските читатели: За последните 30 години Русия направи чудеса

 

 

Докато Китай и Русия стоят рамо до рамо и поддържат системата от международни отношения, в основата на която е ООН, светът няма да потъне в хаос. Това мнение изрази министърът на външните работи на Китай в изданието. Читателите са съгласни. Има неща, което Москва и Пекин са направили най-добре от другите през последните 30 години, казват те.

 

Китайските читатели: За последните 30 години Русия направи чудеса

 

 

Държавният съветник и външен министър Ван И беше интервюиран от агенция Синхуа и Китайска централна радио и телевизия на 30 декември 2021 г., за да изясни позицията си относно китайско-американските отношения, според публикация на уебсайта на Министерството на външните работи.

 

Репортерът каза, че тази година се навършват 20 години от подписването на китайско-руския Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество.

 

Той попита: каква роля играят двете големи сили – Китай и Русия – за осигуряване на глобалната стратегическа стабилност и развитие? Как ще коментирате сегашните руско-китайски отношения?

 

Тази година страните отбелязаха тържествено 20-годишнината от подписването на руско-китайския „Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество“. Президентът Си Дзинпин и президентът Владимир Путин официално обявиха удължаването на договора и го актуализираха в съответствие с духа на новата епоха. През изминалата година държавните глави на Китай и Русия поддържаха тесни връзки и ще се срещнат лично на Зимните олимпийски игри след повече от месец. Под съвместното ръководство на двамата лидери китайско-руските отношения станаха по-зрели, стабилни, устойчиви и изпълнени с жизненост.

 

Ван И: И Китай, и Русия са големи държави с глобално влияние. Укрепването на стратегическото и прагматично сътрудничество между двете страни е от глобално значение и е без аналог.

 

Китай и Русия дадоха пример в глобалната борба срещу епидемията. Двете страни винаги са следили епидемичната ситуация и си помагаха, лидирайки в света по отношение на разработването, производството и външните доставки на ваксините, съвместното противодействие върху стигматизацията и политизирането на епидемията и проследяване на вирусите и подбуждайки международната общност към обединение в правилната посока за борба с епидемията.

 

Ние дадохме «китайско-руски импулс» на възстановяването на мира.

 

Обновено и модернизирано е всеобхватното сътрудничество между двете страни, обемът на двустранната търговия достигна нов връх, успешно бяха реализирани големи стратегически проекти, нараства съвместното развитие в областта на технологичните иновации, което не само подобрява благосъстоянието на народите на двете страни, но носи и нови възможности за възстановяване на световната икономика.

 

Ние подкрепяме «китайско-руските гаранции» за регионална стабилност.

 

И двете страни поддържат стратегическо доверие на високо ниво, насърчават конструктивната роля на ШОС и БРИКС и засилват стратегическата координация по належащите въпроси, осигурявайки ключова подкрепа за насърчаване на регионалната стабилност и развитие в развиващите се страни.

 

Добавихме «отговорността на Китай и Русия» към глобалното управление.

 

Двете страни твърдо подкрепят системата на международните отношения, чието ядро ​​е Организацията на обединените нации, и международния ред, основан на международното право, и съвместно се противопоставят на намесата във вътрешните работи на други страни, едностранните санкции и управлението на „дългата ръка“. И двете страни се превърнаха в истински стълб на многостранността и международната справедливост и безпристрастност, позволявайки на света да види каква трябва да бъде една крупна държава.

 

Ние твърдо сме убедени, че докато двете най-големи държави — Китай и Русия — стоят рамо до рамо и задълбочават взаимното си сътрудничество, международният ред няма да бъде нарушен, световните закони няма да паднат и хегемонизмът никога няма да надделее.

 

Коментари на читателите:

 

Докато Китай и Русия крепко си стискат ръцете, САЩ няма да могат да завземат света!

Подкрепям Русия! НАТО не отиде ли твърде далеч? Този път вече не е ехо от гръм, а истинска буря.

Светът не е това, което беше: американските войски са разположени по целия свят, така че Китай, Русия и Ирак ще бъдат първите, които ще се изправят срещу американската армия. Искате ли да повторите Втората и Първата световна война? Дори не си и мечтайте! Този път САЩ няма да получат никакви ползи!

 

Връзката между Китай и Русия е много силна, независимо дали е политическа, икономическа, военна или дипломатическа. Например в областта на леката и тежката промишленост в Китай, енергетиката, селското стопанство, горското стопанство, животновъдството, риболова, както и сътрудничеството в областта на военната наука и технологии! Защото се основава на взаимна изгода, взаимно разбирателство, взаимно уважение и доверие. Честно казано, през последните 30 години Русия направи чудеса!

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа