Чрез преговорите със САЩ и НАТО Путин демонстрира могъществото на Русия

Чрез преговорите със САЩ и НАТО Путин демонстрира могъществото на Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.01.2022
  • Share:

Les Echos: Преговорите със Съединените щати, насрочени за 10 януари, сами по себе си са успех за Русия

 

 

Путин постигна много със самия факт на преговорите със САЩ и НАТО, твърди авторът на френския вестник Les Eco.

 

Les Echos: Чрез преговорите със САЩ и НАТО Путин демонстрира могъществото на Русия

 

 

Руско-американските преговори, които ще се проведат в Женева на 10 януари, надхвърлят въпроса за ситуацията около Украйна. Според изследователя на име Том Гомар, директор на Френския институт за международни отношения (Ifri), Владимир Путин се опитва да убеди света, че Русия си е възвърнала могъществото.

 

Но играта, която ще се играе в Женева, далеч надхвърля украинската криза и разширяването на НАТО. За Русия предстоящите преговори са демонстрация, че тя има средства да играе по-важна геостратегическа роля, отколкото сега. Новата роля ще постави Москва наравно с американската свръхдържава, показвайки, че Русия може да влияе върху сигурността на цяла Европа. Стратегията, която доведе Русия до преговорите с целия блок на НАТО и със САЩ, беше реализирана на няколко етапа. Първо, военен натиск върху Украйна, след това ултиматум, което промени ситуацията, и последващо откриване на дипломатически диалог.

 

„Путин упражнява дипломатически натиск, като изпраща сигнали, показващи, че военният му арсенал укрепва“, обяснява Тома Гомар, директор на Френския институт за международни отношения (Ifri).

 

Да отслаби трансатлантическата сплотеност

 

По същия начин изпитанията на противоспътниковото оръжие през ноември тази година се разглежда като демонстрация на сила.

 

„Путин иска хората да разберат, че Русия е възвърнала предишната си мощ след стратегическия упадък, последвал след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.“, подчертава Тома Гомар.

 

Има и други плюсове за Русия.

 

Диалогът с Вашингтон премахва от Русия статута на регионална сила, който й беше приписан навремето от Обама.

Диалогът може да допринесе и за отслабването на трансатлантическото единство, тъй като ЕС и неговите държави-членки, както се оказва, не участват в дискусията.

 

„Това се случва в момент, в който Западът е в нерешителност относно решението на САЩ да се фокусират все повече и повече върху конфронтацията с Китай. Едновременно с този процес в Германия се създава нова коалиция. Не забравяйте за предстоящите избори във Франция и за сложната игра (очевидно има предвид критиката на Ердоган към САЩ, Франция и Германия, бел.ред.), която се играе от Турция”, отбелязва Тома Гомар.

 

Експертът счита, че Владимир Путин сериозно рискува.

 

Освен това неговите искания оставят на американците малко място за маневриране.

 

Всичко това позволява на Путин да реши поне три задачи.

 

Първо, да сведе до нула твърденията на Запада за събитията от миналото: анексирането на Крим, установяването на руско господство над Донбас. Може би така ще бъде възможно да застави Запада да признае, като неизбежно явление, известно влияние на Русия върху Украйна.

 

Така Путин иска да сложи край на политиката на разширяване на НАТО. За тази цел Русия постави на масата два проекта на споразумения. И накрая, Русия иска да изпрати сигнал, че Москва и Вашингтон се справят заедно с въпросите на европейската сигурност.

 

Европейците не са напълно изключени от играта. Държавите от ЕС, които също са членки на НАТО, ще могат да участват в заседанието на Съвета Русия-НАТО на 12 януари. За 13 януари е предвидена и среща на ОССЕ, която събира всички европейски държави, САЩ и Русия. От своя страна Франция, която през януари започва да председателства Съвета на Европа, ще се стреми да гарантира, че „стратегическият компас“ на ЕС се взема предвид в тези преговори.

 

 

 

Петя Паликруешева, превод и редакция

Станете почитател на Класа