Макрон се зарече да „вбеси“ неваксинираните

Макрон се зарече да „вбеси“ неваксинираните
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.01.2022
  • Share:

Френският президент Еманюел Макрон предположи, че умишленото „вбесяване" на неваксинираните ще убеди повече граждани да се ваксинират срещу Covid-19, заявявайки, че прави всичко възможно, за да елиминира скептиците на ваксината от обществения живот.


По време на продължително интервю с вестник Le Parisien във вторник, Макрон каза, че целта му е да направи възможно най-труден живота за неваксинираните, надявайки се, че възмущението сред групата по някакъв начин ще подтикне повече хора да се имунизират.


„Не искам да ядосвам френския народ. Но що се отнася до неваксинираните, много искам да ги вбеся. И ние ще продължим да правим това, до края. Това е стратегията, защото само едно малко малцинство все още се съпротивлява", каза президентът.


„Как да намалим това малцинство? Ние го намаляваме – извинете за израза – като ги вбесяваме още повече. Администрацията ми оказва натиск върху неваксинираните, като ограничава, доколкото е възможно, достъпа им до дейности в социалния живот", продължи той.


Според данни, събрани от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, малко над 73% от населението на Франция е получило две дози ваксина, оставяйки още милиони в „малцинството", осъждано от президента.


Въпреки че Макрон увери, че властите няма да имунизират насилствено или да затворят неваксинираните, коментарите му идват, когато френските законодатели обсъждат дали да затегнат ограниченията на Covid в страната, за да позволят само напълно ваксинираните да влизат в дълъг списък от обществени места. В момента, в допълнение към доказателството за ваксиниране, жителите могат да предоставят и отрицателен тест за коронавирус, за да влязат във въпросните заведения. Макрон призова за закриване на това изключение.


Миналия месец правителството допълнително ескалира ограниченията, като изиска гражданите да получат бустер доза в рамките на три месеца след втората си доза, предупреждавайки, че тези, които не успеят да го направят, вече няма да се считат за „напълно ваксинирани" според системата за здравни паспорти.


Франция за първи път наложи паспортите миналото лято и очевидно е направила немалко, за да спре най-големия скок на инфекциите в страната досега, който започна през ноември, вероятно подхранван от по-преносимия вариант Omicron. Въпреки рязко нарастващия брой на случаите, последните проучвания показват, че много граждани все още вярват, че паспортите могат да доведат до край на пандемията, според The Guardian.


Частта от интервюто на Макрон беше осъдена от критици във френския политически спектър, като лидерът на социалистическата партия France Insoumise Жан-Люк Меланшон нарече изказванията му „ужасяващи и здравните паспорти представляват колективно наказание срещу индивидуалните свободи". Марин Льо Пен от дясната партия National Rally също заяви, че „Макрон се стреми да превърне неваксинираните във втора класа граждани", докато консервативният сенатор Бруно Ритейло каза: „Нито едно спешно здравеопазване не оправдава подобни думи".

Станете почитател на Класа