Коментар за Казахстан от американския политически експерт Андрю Корибко

Коментар за Казахстан от американския политически експерт Андрю Корибко
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.01.2022
  • Share:

Антидържавните терористи се опитват да направят преврат чрез хибридна война в Казахстан

 

Коментар за Казахстан от американския политически експерт Андрю Корибко

 

 

Хибридната война с Казахстан продължава, ситуацията е много нестабилна и следователно нещата може внезапно да се променят, но целта на този анализ е да докаже, че последните събития наистина са опит за преврат чрез хибридната война, извършена от антидържавни терористи.

 

Първоначално аполитичните, но въпреки това неразрешени (следователно незаконни) протести в Казахстан срещу планираното от правителството премахване на субсидиите за горивата, които удвоиха цените си за няколко дни, се превърнаха в опит за преврат чрез хибридната война. Това е неоспоримо, след като първоначалните протестиращи получиха това, което искаха, но протестите не стигнаха.

 

Коментар за Казахстан от американския политически експерт Андрю Корибко

 

 

Когато правителството подаде оставка, президентът Токаев обвини протестиращите и енергийните компании и отново наложи контрол върху цените на горивата и другите социални стоки, но протестите отново продължиха.

 

Всъщност те дори станаха насилствени, когато тълпи превзеха някои правителствени сгради, разоръжиха и задържаха силите за сигурност, нахлуха в поне един магазин за стрелково оръжие и по този начин се представиха като типични „цветни революционери“.

 

Това означава, че замесените в тези незаконни дейности са мотивирани от антидържавни мотиви да извършат преврат в Казахстан с терористични средства, зловещо напомнящи позорните методи, които неизменно бяха използвани по време на градския тероризъм, известен като Евромайдан и протестите в Беларус.

 

Допускам, че някои държави може скоро да заплашат да наложат целенасочени санкции срещу казахстанските власти и служителите от разузнаването под фалшивия предлог, че са „антидемократични“ и „нарушават правата на човека“, т.е.  протестът на „мирните невъоръжени демонстранти“.

 

Това би означавало международна ескалация на кризата, предназначена да легитимира допълнителни терористични атаки там.

 

Въпреки това онези правителства, които предприемат някакви сериозни стъпки в тази посока, незабавно ще разрушат отношенията си с Казахстан, така че трябва да помислят два пъти, преди да го направят.

 

Хибридната война с Казахстан продължава и следователно нещата може изведнъж да се променят, но целта на този анализ беше да докаже, че последните събития наистина са опит за преврат чрез хибридна война от антидържавни терористи.

 

Честните наблюдатели, които искрено искат да разберат тази бързо развиваща се ситуация, трябва да се въздържат от безразсъдни спекулации по тази тема, особено по отношение реакцията на Русия.

 

В противен случай те неволно ще осигурят на организаторите гориво за разпалване на информационната им война.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа