Свалиха ирански дронове при опит да атакуват американски въздушни бази в Ирак

Свалиха ирански дронове при опит да атакуват американски въздушни бази в Ирак
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.01.2022
  • Share:

Два натоварени с експлозиви дрона бяха свалени от иракската противовъздушна отбрана във вторник, когато се приближиха до въздушната база Айн ал-Асад, западно от Багдад, където са съсредоточени американските военни сили.


Представител на водената от САЩ международна военна коалиция каза пред Ройтерс, че през последните седмици са очаквали да се увеличат атаките срещу техните сили в Ирак и Сирия, съвпадащи с втората годишнина от убийството на иранския генерал Касем Солеймани.


Подобна атака беше осуетена в понеделник, когато иракската противовъздушна отбрана свали два дрона, приближаващи друга база близо до международното летище в Багдад, в която се помещават американски сили.


Нито една група не пое отговорност за атаката, въпреки че според коалицията и иракските власти, на едното крило на един от дроновете са били изписани думите „Отмъщението на Солеймани".


Касем Солеймани, който беше ключова фигура в ръководенето на военните действия на Иран в Близкия изток, беше убит по време на въздушен удар, нанесен близо до международното летище в Багдад в Ирак на 3 януари 2020 г. Пентагонът пое отговорността за убийството и посочи, че то е поръчано от тогавашния президент Тръмп, който се опитал да прекъсне влиянието на Техеран в региона. Солеймани е наблюдавал иранските намеси в регионалните борби за власт, от Ливан и Ирак до Сирия и Йемен.


Според отбраната на САЩ „бомбардировката е била насочена срещу Солеймани и е целяла да възпира бъдещи планове за иранско нападение".


Президентът на Иран Ебрахим Раиси обеща да отмъсти за убийството на Солеймани, освен ако бившият президент Доналд Тръмп не бъде изправен пред съда.

Станете почитател на Класа