Италия разширява задължителното ваксиниране и заплашва с глоби

Италия разширява задължителното ваксиниране и заплашва с глоби
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.01.2022
  • Share:

Правителството на Италия издаде указ, изискващ всички на възраст 50 и повече години да бъдат ваксинирани срещу Covid-19, като освобождава само тези, които наскоро са се възстановили от вируса или които не могат да се ваксинират по медицински причини.


Министерският съвет одобри единодушно новия мандат в сряда, след като претегли различни възможни мерки за намаляване на напрежението върху болниците, на фона на бързото разпространение на варианта Omicron на Covid-19. Заповедта влиза в сила от 15 февруари и е предвидена да продължи поне до 15 юни.


Тези, които упорито отказват да се съобразят, ще бъдат изправени пред възможна месечна глоба от 100 евро, според съобщения в италианските медии. По-строгото наказание идва в допълнение към глобите от 600 до 1500 евро, наложени миналата година за работници, които отказват да бъдат имунизирани. Хората, които са били заразени с Covid-19, ще бъдат освободени въз основа на естествения им имунитет, но само ако сблъсъкът им с вируса се е случил през последните шест месеца.


Италия последва Австрия, Германия и Гърция по отношение на задължителните ваксини. Мандатът на Австрия ще се прилага за всички жители на възраст над 14 години от февруари, докато на Германия ще е насочен към всички възрастни. Гърция ограничи изискванията си до хора на 60 и повече години и въведе месечна периодична глоба от 100 евро за тези, които не успеят да запазят час за първата си доза ваксина срещу Covid до 16 януари.


Правителството на премиера Марио Драги по-рано наложи мандати за ваксинация на учители и здравни работници. От миналия октомври всички италиански работници трябваше да получат ваксини или да си направят тестове, за да докажат, че не са заразени, преди да влязат в работните си обекти.


За работници на 50 и повече години заповедта от сряда ще премахне възможността за тестове за Covid-19 вместо ваксинация.


Приблизително една трета от италианците в момента са ваксинирани с три дози, но около 20% все още не са получили дори едно инжектиране срещу Covid-19.

Станете почитател на Класа