Арабската коалиция удари столицата на Йемен с 24-часова въздушна операция срещу хутите,

Арабската коалиция удари столицата на Йемен с 24-часова въздушна операция срещу хутите,
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.01.2022
  • Сподели:

Генерал Турки ал Малики, говорител на водената от Саудитска Арабия военна коалиция за борба с милицията хути в Йемен, обяви, че изтребител F-15 е унищожил две пускови установки за балистични ракети в Сана в отговор на "враждебни терористични атаки на хутите" в понеделник в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.


Коалиционните сили започнаха 24-часови въздушни операции по йеменската столица и призоваха цивилните да стоят далеч от военните лагери за собствена безопасност.


Ал Малики каза в изявление в понеделник, че арабската коалиция е прихванала осем натоварени с експлозив дрона, пуснати от хути към Саудитска Арабия, за да атакуват цивилни. В този смисъл той подчерта, че "терористичната милиция заплашва регионалната сигурност, освен че застрашава свободата на корабоплаване и международната търговия в южното Червено море и в пролива Баб ел-Мандеб".


Атаките на хутите в понеделник оставиха трима убити и осем ранени в Обединените арабски емирства.


„Отвратителната и враждебна атака срещу братята от ОАЕ, насочена към две икономически съоръжения и международното летище в Абу Даби с използването на три натоварени с експлозиви дрона, за които терористичната милиция хути твърди, че е пълномощник на Иран в региона, е страхлива терористична атака и грубо нарушение на международното хуманитарно право, което противоречи на всички хуманитарни ценности, като невинни цивилни са били умишлено на прицел", каза говорителят на Саудитска Арабия.


„Авторите на последните атаки срещу арабските страни трябва да понесат отговорност", каза Ал Малики.

Станете почитател на Класа