Канада използва извънредни правомощия, за да се справи с протеста на камионджииите

Канада използва извънредни правомощия, за да се справи с протеста на камионджииите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.02.2022
  • Share:

Премиерът Джъстин Трюдо се позова на Закона за извънредните ситуации за първи път в историята на Канада в понеделник, заради заплахата от протести „Конвой на свободата" в Отава и на няколко гранични пункта в САЩ.


„Това не е мирен протест", каза Трюдо в реч в понеделник следобед, добавяйки, че „незаконните блокади разрушават живота на твърде много канадци".


„След консултации между премиер, правителство и опозиция, федералното правителство се позова на Закона за извънредните ситуации", каза Трюдо, потвърждавайки съобщенията в медиите от по-рано през деня, че ще го направи.


„Мерките ще бъдат ограничени във времето, географски насочени, както и разумни и пропорционални на заплахите, с които са предназначени да се справят", каза премиерът. Това не включва призоваване на армия или спиране на основните права и свободи.


„Става дума за запазване на безопасността на канадците, защита на работните места на хората и възстановяване на доверието в нашите институции. Ние затвърждаваме принципите, ценностите и институциите, които държат всички канадци свободни", каза той


Трюдо отбеляза, че за първи път канадско правителство се позовава на Закона за извънредни ситуации, който е приет през 1988 г., за да замени Закона за военните мерки от 1914 г. Той е бил използван по време на двете световни войни за интерниране на канадци от германски и японски произход и налагане на ограничения върху икономиката, наред с други неща. Последният път е бил използван през 1970 г. от бащата на Трюдо - Пиер, за да се разправи срещу сепаратистите в Квебек, отвлекли депутат. По този повод били арестувани близо 500 души.


Хиляди канадски шофьори на камиони и техните симпатизанти участваха в национални протести от 22 януари, като „Конвой на свободата" се движеше из цялата страна, за да пикетира парламента в Отава, започващ на 29 януари. Протестиращите настояват за прекратяване на ваксинацията срещу Covid-19 и мандати за маска.


Трюдо осъди шофьорите на камиони като „крайно малцинство с неприемливи възгледи" и ги обвини във фанатизъм, расизъм, нацизъм и насилие, отказвайки да се срещне с тях. Въпреки че няколко канадски провинции обявиха края на пандемичните ограничения, Трюдо все още отказва да отмени федералните такива.

Станете почитател на Класа