Ползите на Китай от конфликта между Русия и Запада за Украйна

Ползите на Китай от конфликта между Русия и Запада за Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.02.2022
  • Share:

Ученият Кашин нарече ситуацията в Източна Украйна печеливша за Китай

 

Учен обяви ползите на Китай от конфликта между Русия и Запада за Украйна

 

Директорът на Центъра за комплексни европейски и международни изследвания към Висшата школа по икономика на Националния изследователски университет Василий Кашин заяви, че действията на Русия, свързани с твърдата дипломация и насърчаването на нейните условия в конфликтната ситуация в Източна Украйна, ще имат положителен ефект за Китай. Това съобщава«Лента.ру».

 

Кашин подчерта, че настоящата ситуация, която се разви между Киев и Москва, като цяло е печеливша за Пекин, независимо от резултата от преговорите за гаранции за сигурност със САЩ и Северноатлантическия алианс.

 

„Ако Русия не удовлетвори исканията си за гаранции за сигурност, тогава Европа се превръща в огнище на постоянно военно напрежение, към което са приковани значителни военни сили на САЩ. Това противоречи на стратегията на Вашингтон, който се опитва да концентрира ресурсите си в Тихия океан“, заяви Кашин.

 

От друга страна той подчерта, че удовлетворяването от страна на Запада на исканията на Русия за гаранции за сигурност може да създаде «мощен прецедент», който Китай може да използва в политиката си в Азия.

 

По-рано китайското представителство в Европейския съюз се противопостави на разширяването на НАТО, като нарече този процес безполезен за глобалната сигурност.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа