Повече от 10 милиарда евро бяха събрани за Украйна на донорско събитие

Повече от 10 милиарда евро бяха събрани за Украйна на донорско събитие
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.04.2022
  • Share:

Международни дарители, включително канадското правителство и Европейската комисия, обещаха днес общо 9,1 млрд. евро дарения, заеми и грантове в подкрепа на бежанците, бягащи от руската инвазия в Украйна, съобщава БТА.

Международно донорско събитие във Варшава, Полша, събра 1,8 млрд. евро в помощ на вътрешно разселените хора в Украйна и 7,3 млрд. евро за бежанците, които са избягали от страната в съседните държави.

 

Правителства, компании и частни лица обещаха общо 4,1 млрд. евро дарения, които ще бъдат разпределени предимно от украинските власти или ООН. Останалите 5 млрд. евро са заеми и грантове от финансовите институции на Европейския съюз, включително 4 млрд. евро по програма в помощ на настаняването, обучението и здравните грижи за бежанци, пристигащи в страни от ЕС. "Ние сме зад вас било сега във времена на война, било за бежанците, но най-важното, след като тази война бъде спечелена от Украйна, по време на възстановяването на страната", каза председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

 

Повече от 10 милиарда евро бяха събрани за Украйна на донорско събитие

 

Кампанията "Подкрепям Украйна" е инициирана от международната организация "Глобъл Ситизън" (Global Citizen) с подкрепата на Европейския съюз и канадския премиер Джъстин Трюдо, посочва Франс прес. Музиканти като Елтън Джон, Аланис Морисет, Били Ейлиш, Ани Ленъкс и Крис Рок се присъединиха към кампанията рамо до рамо със световните лидери, които се ангажираха от името на страните си да мобилизират милиарди долари в подкрепа на украинските бежанци.

 

"Светът в крайна сметка обеща 9,1 млрд. евро в рамките на кампанията . . . освен това ЕК в сътрудничество с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) прибавиха допълнително един милиард евро за вътрешно разселените хора в Украйна. Това е фантастично. Това прави 10,1 млрд. евро", каза Фон дер Лайен.

Станете почитател на Класа