Берлин нарече "грешка" нежеланието на Зеленски да приеме германския президент

Берлин нарече "грешка" нежеланието на Зеленски да приеме германския президент
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.04.2022
  • Share:

Германия всячески подкрепя Украйна и нейния президент Володимир Зеленски, но е принудена да признае, че беше грешка да не приеме германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в Киев. Това заяви вицеканцлерът на Германия, министърът на икономиката Роберт Хабек, съобщава ТАСС.

 

"Федералният президент не е просто частно лице, федералният президент е Германия. И следователно отхвърлянето на президента Зеленски от него е отхвърляне на Германия", каза Хабек в интервю, публикувано в четвъртък от редакционната група Funke.

 

"Възхищавам се и изпитвам голямо уважение към всичко, което украинците и президентът Зеленски правят в настоящата ситуация," каза той. "Това решение обаче е погрешно." „За съжаление трябва да кажа следното: украинската страна направи дипломатическа грешка“, добави вицекънцлерът.

 

По-рано вестник "Билд" съобщи, че украинският президент Володимир Зеленски е отказал да приеме германския си колега Щайнмайер, тъй като в Киев смятали, че главата на Федерална република Германия в миналото е бил твърде мек по отношение на Русия.

 

В Германия решението на Зеленски предизвика остри критики на политици от различни партии. Самият Щайнмайер потвърди, че Киев не иска той да идва на посещение през следващите дни, посочва още ТАСС.

Станете почитател на Класа