Икономическият аутизъм на американските власти

Икономическият аутизъм на американските власти
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.08.2022
  • Сподели:

„Уолстрийт се срива и сме във финансова криза, каквато дори не можете да си представите“

Когато описвам управлението на икономиката на САЩ, често ми се иска да използвам терминология, която е далеч от икономиката, ала е близка до медицината.

Аутизмът е термин от психиатрията. Това е разстройство в резултат на нарушения на мозъка. Характеризира се с изразен дефицит на социална комуникация, ограничени интереси, повтарящи се действия.

Ярък пример е Грета Тунберг . Когато момичето се прочу, тя страдаше от аутистични разстройства. Дали страда от тях сега (тя е на 19 години), не знам. Понякога аутизмът става доживотен. В медицинската литература се отбелязва, че аутизмът в зряла възраст се характеризира с такива признаци като "докачливост и зависимост от мнението на другите ", както и " води до умствена изостаналост ".

Няма надеждна статистика за аутизма, но емпирично лекарите смятат, че броят на хората, страдащи от това заболяване, нараства. Би било интересно да се види какъв е процентът на аутистите сред висшите служители. Има публикации по този въпрос, чиито автори твърдят, че е над средното ниво.

Готов съм да се съглася с това мнение. Пред очите си имам жив пример на висши американски чиновници. Тук ясно се виждат „зависимостта от чуждо мнение” и „умствената изостаналост”.

Вероятно всички американци без изключение се интересуват от такова събитие като заседанието на Комитета на Федералния резерв на САЩ за операциите на открития пазар (FOMC) на 26-27 юли. Той трябваше да вземе решение за основния лихвен процент на Централната банка на САЩ (Федералния резерв на САЩ).

Някои американци очакваха това решение като спасение от бруталната инфлация, която измъчва Америка от началото на годината. Други, напротив, не очакваха нищо добро, страхувайки се, че Федералният резерв ще срине и без това отслабената американска икономика със своето решение.

Какво беше решението? Както вече писах , FOMC отново повиши основния лихвен процент с три „стъпки“ (предишното увеличение беше на 16 юни). Сега стойността му е 2,25-2,50%. За пореден път вината беше хвърлена върху руската спецоперация. „ Събитията, свързани с нея, създават допълнителен възходящ натиск върху инфлацията и оказват натиск върху глобалната икономическа активност “, се казва в изявление на FOMC.

Най-важното в тази история е изявлението на председателя на Фед Джером Пауъл , че решението на FOMC от 27 юли е взето въз основа на положителна оценка за състоянието на американската икономика. „ Не мисля, че САЩ в момента са в рецесия. И причината е, че твърде много сфери на икономиката се справят много добре. Това например е много силен пазар на труда. Няма смисъл... икономиката да е в рецесия, когато се случват такива неща ,” каза Пауъл .

Вярно е, че той добави, че "забавянето на икономическия растеж през второто тримесечие беше забележимо." Според председателя на Фед Съединените щати „ се нуждаят от забавяне на [икономическия] растеж и тази година ще има забавяне поради няколко причини ... Една от тях е, че страната излиза от период на много висок [икономически] растеж през 2021г".

Този чиновник знае как да манипулира статистика и думи! Растежът на БВП на САЩ през 2021 г. според Министерството на търговията е бил 5,7%. Изглежда, че това е най-големият годишен ръст на икономиката на страната от 1984 г. насам.

Положителната динамика от миналата година обаче се дължи на ниската база от 2020 г. Тогава БВП на САЩ падна с 3,4%, което беше най-големият спад от края на света Втора война. Ако Пауъл беше сравнил миналогодишния БВП с този от 2019 г., увеличението щеше да е съвсем посредствено.

Джером Пауъл има пожелателно мислене. Диагнозата беше неправилна. Джером Пауъл има ясни признаци на аутизъм. И тази диагноза се потвърди за по-малко от два дни. Сутринта на 29 юли московско време Министерството на търговията на САЩ публикува данни, според които БВП на САЩ през второто тримесечие на 2022 г. е намалял с 0,9% на годишна база. Първото тримесечие също отбелязва спад от 1,6%. Продължаващото две тримесечия спад на БВП означава, че икономиката е в рецесия.

Социалните медии в Америка експлодираха. Гневните американци започнаха да обвиняват Джером Пауъл и екипа му в „некомпетентност“, „безскрупулност“, „корупция“, „антиамериканизъм“, „предателство“, „глупост“ и дори „аутизъм“. За половината американци още през юни беше очевидно, че Америка е навлязла в състояние на икономическа рецесия, но главният финансист на Америка не го видя!

Между другото, от американците го получи и Джо Байдън , който от началото на лятото на няколко пъти заяви, че сегашното състояние на икономиката на страната не означава рецесия. И призова да се съсредоточат върху борбата с инфлацията, настоявайки за повишаване на основния процент. На 24 юли министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън също обяви, че няма признаци за рецесия в страната.

Прессекретарят на президента на САЩ Карин Жан-Пиер , която също проявяваше признаци на аутизъм, също го „отнесе“. И чрез нея го получи и шефът на Националния икономически съвет Брайън Дийз . Прессекретарят влезе в спор с журналист и се опита да изкриви икономическата ситуация в Съединените щати.

Фрагмент от нейната реч е публикуван в Twitter акаунта на RNC Research . Кореспондент, присъствал на брифинга в Белия дом на 28 юли, цитира Брайън Дийз . Той твърди през 2008 г., че „ две тримесечия на отрицателен растеж на БВП"е точно описание на икономически спад, ала на 26 юли 2022 г. заяви, че това не е техническо определение на рецесия.

Журналистът помоли прессекретаря на Байдън да обясни подобно противоречие. "Ако нещата вървят толкова добре, тогава защо служители на Белия дом се опитват да предефинират рецесиите? Всички знаем, че рецесията е две последователни тримесечия на отрицателен ръст на брутния вътрешен продукт ", каза той.

Служителите на Белия дом обаче се опитват да убедят обществеността, че това не е рецесия. „ Защото това не е определението. <…> Има много фактори, икономически фактори и показатели, които трябва да се вземат предвид. И ще кажа, че определението от учебника за рецесия – това не е две отрицателни тримесечия спад на БВП ", каза Жан-Пиер с раздразнен вид. Последва бурна емоционална реакция на подобно "разкритие" на служителя на Белия дом в социалните мрежи.

Между другото, икономическата ситуация в Европа също е неблагоприятна от началото на годината. Скоро Старият свят ще трябва да обяви началото на рецесията. Антируските санкции допринесоха за разгръщащата се икономическа криза, която вече доведе до значително увеличение на цените на енергията. В резултат на това Европа загуби евтиния газ и петрол, които повишаваха нейната конкурентоспособност. Рецесията почти едновременно започва да обхваща и САЩ, и Европейския съюз. И тогава неизбежно ще обхване цялата световна икономика.

За разлика от служителите в Белия дом, от Федералния резерв и Министерството на финансите на САЩ, където цари атмосфера на икономически аутизъм, банките на Уолстрийт отдавна са започнали да дават SOS сигнали , предупреждавайки за предстояща криза. Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс каза на 30 юли, " Уолстрийт се срива и ние сме във финансова криза, каквато дори не можете да си представите ."

Въздействието на започващата икономическа рецесия в света върху Русия в краткосрочен план ще бъде незначително, санкционната война доведе до създаването на бариера между Русия и останалия свят. В средносрочен план въздействието ще бъде по-осезаемо.

Спадът в световната икономика ще намали търсенето на енергия и ще намали рекордните приходи на Русия от износ на газ и петрол. Вярно е, че в това има потенциален плюс: Западът няма да бъде до Русия в кризата. Позволете ми да ви напомня: СССР започна индустриализацията през 1929 г. , когато започна световната икономическа криза, която отслаби блокадата на страната ни и ни позволи да закупим машини и оборудване, необходими за индустриализацията.

 

Валентин Катасонов, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа