Каролайн Кенеди се среща с потомците на двама, спасили живота на Джон Кенеди

Каролайн Кенеди се среща с потомците на двама, спасили  живота на Джон Кенеди
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.08.2022
  • Share:

Посещението на Соломоновите острови от висши американски дипломати включваше трогателен личен момент, когато Каролайн Кенеди, новият посланик на САЩ в Австралия, се срещна с децата на двама мъже, спасили живота на нейния баща, Джон Ф. Кенеди, по време на Втората световна война .
Каролайн Кенеди беше в Хониара, за да отбележи 80-ата годишнина от битката при Гуадалканал, брутална седеммесечна битка по суша, море и въздух между съюзническите и японските сили, която бележи повратна точка във войната.
По време на битката, Джон Кенеди – който впоследствие стана президент на САЩ – едва избегнал смъртта, когато японски разрушител прегазил патрулната му лодка PT-109.
Кенеди и неговият претърпял корабокрушение екипаж стигнали до остров, контролиран от Япония, където били намерени от двама жители на Соломоновите острови, Ерони Кумана и Биуку Гаса, които работели със съюзническите военни оперативни служители зад вражеските линии.
С голям личен риск Кумана и Гаса отнесли един кокосов орех, върху който Кенеди написал разказ за тежкото положение на екипажа, обратно на австралийския брегови наблюдател, с когото работели. Така екипажът на патрулната лодка успял да бъде спасен.
Каролайн Кенеди се срещна с Джон Колони, син на Кумана, и Нелма Ане, дъщеря на Гаса, на церемония в неделя в Гуадалканал и им подари медал и реплика на кокосова кора, върху която баща й е написал съобщението за бедствие. Оригиналът се намира в музея Кенеди в Бостън.
„Толкова съм трогната, че дойдохте тук днес, за да мога да лично да ви благодаря, един ден бих искала да доведа децата си, за да продължим връзката", каза Кенеди, докато връчваше подаръка, информира 1News.
„За мен моят баща е чест и гордост от и се радвам да го получа от негово име този медал. Иска ми се да беше тук, за да получи", каза Клони.
Кумана и Гаса до голяма степен са били отлъчени от историята на събитието. Кенеди поканил мъжете на своята инаугурация през януари 1961 г., но служители на протектората на Британските Соломонови острови им попречили да отидат. Гаса е починал през 2005 г. а Кумана - през 2014 г.

Станете почитател на Класа