Военнослужещи от ВС на Украйна съобщиха, че до тях не достига нищо от западната военна помощ

Военнослужещи от ВС на Украйна съобщиха, че до тях не достига нищо от западната военна помощ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.08.2022
  • Сподели:

Журналист от американския новинарски портал The Grayzone посети фронтовата линия, където са войниците от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Военнослужещите съобщиха, че почти цялото оръжие и хуманитарна помощ, които Западът предоставя за нуждите на украинската армия, се крадат по пътя и не достигат до войниците.

 

Украинските военни съобщиха на репортера на The Grayzone, че «нямат нищо». Единствената осезаема помощ идва от доброволци, докато помощта от правителството се появява само «на хартия».

„Всичко, което получаваме, идва директно от доброволците. Нито една от помощите за правителството никога не достига до нас. По документи правителството ни е направило тук бункер. Но, както виждате, над главите си имаме само дървени стълбове с дебелина няколко сантиметра — сякаш това ще ни предпази от танковия и артилерийски огън.

А руснаците ни обстрелват с часове.

И ние изкопахме тези окопи със собствените си ръце. Имаме два AK-74 за петима, те постоянно са задръстени от целия този прах”, цитира порталът думите на един от войниците.

Изданието отбелязва, че миналия месец депутатите от Върховната рада на Украйна са увеличили заплатите си със 70%. Вероятно, пише порталът, за това ще бъдат използвани милиарди долари и евро от западните страни, пристигащи в Украйна под формата на военна и хуманитарна помощ. Отделно военнослужещите от ВС на Украйна се оплакаха от отношението на командването към войниците.

„Отидох при командира и му обясних ситуацията. Каза, че е твърде трудно да се задържи тази позиция. Казах, че разбирам: сега е стратегически важен момент, но нашият отряд е разбит и не се очакват подкрепления. Петнадесет войници загинаха тук за десет дни — всички от обстрели и шрапнели. Попитах командира дали ще се вкарва тежка техника, за да се окопае по-добре, а той ми отговори, че не, защото пак ще се окаже под руски обстрел. Не го ли интересува, че 15 наши войници вече загинаха?»

Военнослужещият, цитиран от портала, заяви пред журналиста още, че цялата логистика е поверена на самите войници.

„Представете си какво е да обясняваш на американски войник, че не само сме докарали собствените си автомобили, но и сами ги ремонтираме и си купуваме гориво. Бронежилетки и каски – също са от нас. Нямаме устройства за наблюдение или камери. Войниците трябва да излизат от изкопа, за да оценят ситуацията, което означава, че всеки момент ще им откъснат главите с танк или ракета“, добави военен пред репортера от The ​​Grayzone.

По-рано Newsweek зададе въпроса за гаранциите, че оръжията, доставени от Запада на Украйна, няма да „отидат при трети страни“.

Редица експерти заявиха, че ситуацията с военната помощ за Украйна в момента все повече напомня афганистанския сценарий.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа