Проклятието на слабото евро

Проклятието на слабото евро
  • Публикация:  Ноткер Блехнер DW
  • Дата:  
    26.08.2022
  • Сподели:

Слабо, по-слабо, евро: общата европейска валута достигна рекордно ниска стойност спрямо долара. Едно евро вече струва по-малко от един долар. Какво означава това за потребителите и икономиката?

 

 

 

В Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт следят с тревога обезценяването на еврото. През тази седмица общата европейска валута достигна най-ниската си стойност от 20 години насам. От началото на годината тя е поевтиняла с 14 процента спрямо щатския долар.

Но може да стане и още по-лошо: експерти смятат, че еврото дългосрочно ще се задържи под един долар. Американски банки, например Морган Стенли, очакват поне до края на тази година курсът да се задържи на 1 евро за 0,99 щатски долара.

Почивката става по-скъпа

От слабото евро в момента страдат най-много германските туристи, които посещават САЩ. За тях пътуването до Ню Йорк или почивката във Флорида вече са станали значително по-скъпи.

Още по-лошо обаче е това, че слабото евро оскъпява вносните стоки. Германците ще трябва да бъркат по-дълбоко в джоба си най-вече на бензиностанциите, както и по отношение на енергията за отоплението на домовете си. Причината: суровините, например петролът, се търгуват с долари. Това се видя още през първата половина от годината, когато цената на петрола скочи с 21 процента в долари и с 38 процента в евро. "Заради слабото евро и без друго скъпата енергия става още по-скъпа", казва в тази връзка финансовият експерт Томас Алтман от QC Partners.

Слабостта на еврото подклажда инфлацията

Освен това слабото евро допълнително засилва инфлационния натиск. А това увеличава разходите на германските домакинства, казва Филип Форндран от фирмата за управление на активи Flossbach von Storch.

Инфлацията може да продължи да "изяжда" парите на германците, много от които са ги вложили в инструменти, търгувани в евро.

В случая дори и германската икономика не помага много на еврото. Вярно е, че германският износ поевтинява, но от друга страна фирмите трябва да купуват по-скъпи промишлени суровини и енергия. Вносната инфлация в момента напълно "убива" предимствата на силния експорт, гласи оценката на DZ Bank. В този смисъл слабото евро в момента представлява "повече проклятие, отколкото благословия, и допълнително помпа инфлацията", коментират експертите на банката.

Така вижда нещата и експертът по капиталовите пазари Форндран. Пред германската обществено-правна телевизия АРД той казва, че слабото евро е добра новина за германските и европейските фирми, тъй като то увеличава тяхната конкурентоспособност. Но това е само временен ефект - в по-дългосрочен план евтиното евро вреди на конкурентоспособността на германската експортна промишленост, уверява той.

Разликите в лихвите и рискът от рецесия

Два фактора в момента работят за силния долар и слабото евро: разликата в лихвените проценти в САЩ и Европа и войната в Украйна. Американският Федерален резерв на няколко пъти вече повиши основните лихвени проценти, които в момента са между 2,25 и 2,5 процента. ЕЦБ пък само веднъж вдигна лихвата - с 0,5 процентни пункта.

Войната в Украйна хвърли в хаос енергийните пазари, от което обаче страдат най-вече европейските държави. Недостигът на природен газ удря Европа много по-тежко от САЩ. Еврозоната, но също и Германия могат през втората половина от тази година да изпаднат в рецесия. И в този смисъл слабото евро е израз на опасността от рецесия. А тъкöо в кризисни времена се търсят повече от всякога сигурни пристанища, каквото е бил и си остава щатският долар.

Обезценяване и спрямо швейцарския франк

Втора спасителна валута е швейцарският франк. Тя също поскъпва спрямо еврото, което от началото на годината е загубило 8 процента от стойността си спрямо франка. За да се предпазят от внос на инфлация, швейцарците реагираха по-бързо от ЕЦБ и също заложиха на по-активна лихвена политика.

 

 

Ноткер Блехнер DW

Станете почитател на Класа