Самолет на ВМС на САЩ е летял над мястото на взрива на «Северен поток 2»

Самолет на ВМС на САЩ е летял над мястото на взрива на «Северен поток 2»
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.10.2022
  • Сподели:

Reuters: Американски разузнавателен самолет прелетял над мястото на повредата на «Северен поток 2»

 

Самолет на ВМС на САЩ е летял над мястото на взрива на "Северен поток 2"

 

 

Американски разузнавателен самолет прелетял над района на извънредното произшествие на газопровода «Северен поток 2» няколко часа след инцидента, съобщава Ройтерс, позовавайки се на информация за преместване на техника.

Самолетът P-8A Poseidon, който излетял от Исландия, се озовал над Северно море, когато газопроводът се взривил, преди това направил два кръга над Полша и след това се насочил към Балтика към района, където минава Северен поток 2

Американският флот съобщи пред агенцията, че полетът не е свързан с аварията на газопроводите. В същото време анализаторите, които са проучили данните за полета, установили, че американски самолети по различно време са се приближавили до района на произшествието на 24 и 4 километра.

По-рано стана известно, че според ресурса Flightradar24, който проследява полетите на самолетите, в района на по-късното изтичане на газ от Северен поток близо до остров Борнхолм, американски военни хеликоптери редовно да прелитали през септември, кръжейки с часове над акваторията, през която минават газопроводите. Пентагонът отказа да коментира тази информация.

Изтичането на газ по газопроводите «Северен поток» и «Северен поток 2» беше открито на 26 септември на четири места едновременно. Според компанията оператор Nord Stream AG аварията е безпрецедентна и е невъзможно да се оцени времето за ремонт. Германските и датските власти не изключиха диверсия като причина за извънредната ситуация. ФСБ на Русия образува наказателно дело по член «международен терористичен акт».

 

 

ПП

Станете почитател на Класа