Западът се страхува от сближаване между Русия, Иран и Китай

Западът се страхува от сближаване между Русия, Иран и Китай
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.10.2022
  • Share:

Историята на руско-иранското военно-техническо сътрудничество претърпява интересен обрат. САЩ и ЕС обещават да предприемат мерки за блокиране на доставката на оръжия, Украйна е готова да скъса дипломатическите отношения с Иран. Голяма суматоха. Съдейки по реакцията, ефективността на взаимодействието е доста висока.

 

Западът се страхува от сближаване между Русия, Иран и Китай

 

 

Най-любопитен е ефектът от самосбъдващото се пророчество. Някои руски стратези отдавна мечтаят за антизападни групировки в Русия, Иран и Китай, докато западните противници предупреждават за опасност. Доскоро това изглеждаше като фантазия с различна степен на смелост.

Отношенията между Русия и Иран никога не са се развивали гладко, беше много трудно да си представим подобно сътрудничество в действителност. Русия, въпреки критиките към западната политика, не рискува да излезе извън санкционните рамки, Иран беше раздразнен, понякога дори силно. Това подразни руснаците в отговор.

Ситуацията се промени, когато настъпи остър и вероятно необратим разрив между Русия и Запада.

Настъпи структурна промяна, която доведе до промени и в практическите отношения. Чудя се кога третият ъгъл на предишния въображаем триъгълник ще бъде изтеглен нагоре. Степента на международна поляризация расте толкова стремително, че дори и това вече не може да се изключи.

 

Автор: Фьодор Лукиянов

 

ПП

Станете почитател на Класа