Как гласовият асистент на Amazon натрупа загуба от 10 милиарда долара?

Как гласовият асистент на Amazon натрупа загуба от 10 милиарда долара?
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    28.11.2022
  • Сподели:

Джон Нотън
Заинтригуван от публикация на Ars Technica за Alexa на Amazon, която предполага, че всичко не е наред в подразделението на технологичната компания, което се грижи за нейните интелигентни домашни устройства, аз се зарових в едно чекмедже, където Echo Dot, който купих преди години, събираше прах. След като го намерих и го настроих да се присъедини към wifi мрежа, му зададох въпроса: „Алекса, защо си толкова губеща?" На което тя спокойно отговори: „Това може да отговори на въпроса ви: иприт, известен също като Lost, се произвежда от Съединените щати." В този момент тържествено й благодарих, дръпнах захранващия кабел и я върнах в чекмеджето, където ще продължи да събира прах, докато не измисля екологично отговорен начин да я рециклирам.
Купих устройството на 5 декември 2016 г. (въз основа на това, че човек не трябва да оценява комплект, който не е закупил сам) и писах за него през януари 2017 г. Тогава смятах, че появата на устройството представлява значителен момент в еволюцията на капитализма за наблюдение. Защо? Тъй като целевият му пазар беше домът, който беше, както отбеляза ветеранът в областта на технологиите Бен Томпсън по това време, „единственото място в целия свят, където смартфоните не са непременно най-удобното устройство или най-лесния метод за въвеждане: по-често вашият смартфон се зарежда и говоренето с устройство не носи социалния багаж, който може да има другаде".
Първоначално изглеждаше като хитър плацдарм за нахлуване в домовете ни. Alexa се превърна в своеобразен център за други IoT (интернет на нещата) джаджи – светлини, термостати, нагреватели, звънци и така нататък. Ясно е, че другите технологични гиганти също го смятат за значимо – Apple, Google и Facebook се състезаваха да прехвърлят домашните си центрове през нашите прагове. И хората изглежда харесваха да използват Alexa: децата обичаха да я карат да казва глупави неща, докато техните възрастни я използваха, за да задават таймери за готвене, съставяне на списъци за пазаруване, възпроизвеждане на музика, искане на дефиниции на думи или информация от Wikipedia и т.н. Но тъй като не ми беше от истинска полза, го изключих и го прибрах, предполагайки, че големият залог на Amazon наистина се е изплатил.
Колко сгреших - „Amazon Alexa е колосален провал, на път да загуби 10 милиарда долара тази година", гласи заглавието на Ars Technica. То беше продължение на дълга част от доклада на Business Insider, че през първото тримесечие на тази година световното дигитално звено на Amazon, което включва всичко от интелигентните високоговорители Echo и гласовата технология Alexa до услугата за стрийминг Prime Video, е имало оперативна загуба от повече над $3 милиарда, по-голямата част от които се дължат на Alexa и свързани устройства и е най-големият сред всички бизнес звена на Amazon.
И така, какво се обърка? По принцип бизнес моделът, стоящ в основата на Alexa, не успя да постигне резултати. Компанията смяташе, че устройството Echо ще накара хората да купуват повече неща от Amazon. Както се казва във вътрешен доклад, цитиран от Business Insider: „Искаме да правим пари, когато хората използват нашите устройства, а не когато купуват нашите устройства." И когато повече от 5 милиона от устройствата бяха продадени през първите две години, това е изглеждало като правдоподобна идея, особено когато се оказа, че Alexa получава милиард взаимодействия на седмица!
За съжаление, изглежда, че повечето от тези разговори с устройството бяха по-скоро като моите: тривиални и несъществени, с молба да пусне малко Бах, например, за да предостави прогноза за времето, да настрои таймер или да провери датата на Великден Неделя догодина. Amazon не е печелил пари от подобни взаимодействия, с изключение може би на нищожния дял от авторските права, плащани на звукозаписна компания за Бах. И с течение на времето „умните асистенти" на другите технологични гиганти, навлязоха на пазара. В САЩ, според Business Insider, Google Assistant в момента води с 81,5 милиона потребители, следван от Apple Siri със 77,6 милиона потребители. Alexa, със 71,6 милиона потребители, сега заема трето място, но дори мисълта, че първите две също губят пари от своите джаджи, няма да даде много утеха на екипа на Alexa, тъй като неговото звено е намалено.
Amazon, която започна да наема хора по време на пандемията, сега, както всички големи технологични компании, освобождава работни места в индустриален мащаб; в началото на този месец се планира да освободи 10 000 работници, доста от които вероятно ще бъдат от хардуерния отдел. Така че може би индустрията е на път да открие, че нашествията – на домове както и на държави – не винаги се получават толкова добре, колкото сте се надявали.
И ако не бях върнал Алекса обратно в чекмеджето й, щях да я попитам за записа в Уикипедия за отстъплението на Наполеон от Москва.

Станете почитател на Класа